To je to što me zanima!

Medvjeđe šape - prhki kolačić koji možete pripremiti već sad

Šape su jedan od onih kolača koji, što duže stoje, postaju sve bolji. Možete ih pripremiti već sad i čuvati u limenoj ili plastičnoj kutiji. Neće se pokvariti
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 3 šalice brašna
  • 1/4 vrećice praška za pecivo
  • 1 šalica šećera
  • 2 šalice mljevenih oraha
  • 1 šalica svinjske masti
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice meda
  • vanilija
  • šećer u prahu

Priprema:

Za ovaj recept najbolje je uzeti neku posudu za mjerenje količina, kao npr. šalicu za bijelu kavu. Mljevene orahe izmiješamo s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravimo udubljenje i stavimo jaje, med, razmekšanu mast i vanili šećer pa umijesimo tijesto i ostavimo da odstoji oko pola sata na hladnom mjestu.

Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažemo svinjskom masti, pospemo brašnom i punimo tijesto, ali ne do vrha, pa lagano pritisnemo kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Pečemo na temperaturi od 220  °C oko 20 minuta, dok ne porumene. Vadimo ih vruće iz kalupa i uvaljamo u šećer u prahu. 

Recept je preuzet iz Hrvatske regionalne kuharice, autora Božice Mirić i Drage Vukušića, Mozaik knjiga. 

Idi na 24sata

Komentari 45

  • mily 13.12.2016.

    naručila sam orahe iz Slavonije, a onda peckanje. Mmmmm obožavam šape, pečem ih u većoj količini, onda ih poklanjam prijateljima, kao poklon. A što ću, kad ih i oni obožavaju, a ne peku ih:)

  • aurea1 11.12.2016.

    uzasni su mi to kolaci

  • Wrazica. 09.12.2016.

    Uz medvjede sape mogu se jos pripremiti i vanilij kiflice, Linzer keksici, Roscici ( krajevi umoceni u cokoladu) Bozicne zvjezdice gdje se donji dio premaze marmeladom i poklopi s drugim dijelom, Medenjaci, Breskvice ( njih obozavam, ima oko njih posla uh :p ) napraviti nesto s oblatnom...

Komentiraj...
Vidi sve komentare