To je to što me zanima!

Mehanizmi preživljavanja prvih dana poslije prekida

Prvi dan nakon prekida najlakše je predbroditi ako mu pristupite kao ratnom stanju koje morate prevladati, a poslije krize otvaraju se mogućnosti
Vidi originalni članak

Ono što slijedi nakon fraza poput “nije stvar u tebi, ali...” ili “moramo ozbiljno razgovarati...” najčešće je koktel ljutnje, bijesa, krivnje, tuge ili izgubljenosti u vremenu i prostoru. Koliko god snažni bili, vrijeme će ih izliječiti zahvaljujći prirodnim obrambenim mehanizmima koji omogućuju čovjeku da se suoči sa stresom. Nakon što emocije prestanu voditi glavnu riječ, lakše je oprostiti i ponovno se zaljubiti, no dotad valja “preživjeti” prve sate pa i onih nekoliko teških tjedana koji slijede.
- Pristupite li prvom danu kao ratnom stanju koje morate prevladati, lakše ćete sakupiti snagu - tvrdi Alexandra Heminsley, autorica knjige “Nitko si dok te netko ne ostavi”. Prve sate i dane najlakše je preživjeti ako osjećaji iziđu na površinu, od plakanja do vrištanja u jastuk. Crne misli skrenut će tjelovježba, hobi ili omiljena knjiga.
- Nakon krize ljudi ubrzo otkrivaju pregršt aktivnosti kojima će ispuniti vrijeme - kaže Alexandra.
trčanje, ples i glazba odvraća misli od gubitka Hodanje, trčanje, ples ili glazba pomoći će u izbacivanju negativne energije i skrenuti misli. Fizička aktivnost sprečava prebiranje po bolnim uspomenama te olakšava padanje u san.
>>Izražavanje putem hobija ubrzava opraštanje
Bilježenje misli, razgovor s prijateljima, pjevanje ili slikanje ubrzavaju proces opraštanja i zaboravljanje, a aktivno provedeno vrijeme odvraća misli od prekida.
>>Tuga je crni oblak koji će sunce rastjerati
Tugu valja shvatiti kao odvojen i prolazan osjećaj, a ne nešto čega je čovjek sastavni dio. Proces žalovanja ubrzava se vizualiziranjem tuge kao emocije koja odlazi kao tamni oblak s neba.
>>Ponavljanje pozitivnih misli liječi dušu
Molitva, meditacija i opuštanje pomažu čovjeku da se smiri. Pozitivna autosugestija “što me ne ubije, ojačat će me” djeluje poput učinkovite mantre.
>> Izjave slavnih i mudrih pružaju podršku
Mudre misli slavnih, kao što je Usherova: “Prekid je neizbježan proces koji nas uči o životu, zahvaljujući kojem postajemo mudriji”, služe kao melem za dušu i mogu se naći na internetu.




Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare