To je to što me zanima!

Mirisna čarolija Uskrsa počinje pincom, kiflicama i kuglofom

Slatki kruh ili pogača, slastica koja se tradicionalno priprema za Uskrs priprema se u cijelome svijetu.Uživajte ovih blagdana u pinci, mramornom kuglofu ili kiflicama
Vidi originalni članak

Mramorni kuglof

Sastojci: 250 g maslaca, 200 g glatkog brašna, 1/2 žličice soli, žličica praška za pecivo, 150 g čokolade za kuhanje, 120 g šećera, 4 jaja, 125 dl mlijeka, vrećica vanilin šećera, žličica ruma

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite kalup za kuglof maslacem i pospite brašnom. U posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Narežite čokoladu i rastopite je na pari. Pjenasto umutite šećer, vanilin šećer i maslac. Tijekom miješanja dodajte jaja pa naizmjence brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Zatim dodajte rum. Pola smjese izmiješajte s otopljenom čokoladom. U pripremljeni kalup naizmjence stavljajte čokoladnu i bijelu smjesu. Zatim nožem lagano izmiješajte kako biste dobili izgled mramora. Pecite kolač 30-ak minuta. Kad je pečen, ostavite ga neka se malo ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Dreamstime

Kiflice 

Sastojci: kg brašna, 2 paketića suhoga kvasca, 3 jaja, 20 g soli (2 žličice), 20 g šećera, 100 ml ulja, 150 g margarina, 100 ml mlijeka, 200 ml vode, jaje za premaz, sjemenke lana/sezama/morska sol za posipanje

Priprema: Od svih navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto, pokrijte krpom i ostavite 20-ak minuta. Podijelite tijesto na četiri dijela, premijesite, premažite uljem i ostavite deset minuta. Svaki dio razvaljajte u krug, prerežite na 16 jednakih trokuta i motajte ih u kiflice. Poslažite kiflice na lim obložen pek-papirom, pokrijte krpom i ostavite 30 minuta. Pećnicu ugrijte na 190°C pa kiflice premažite umućenim jajetom te pospite solju ili sjemenkama. Pecite 20-ak minuta. 

Fotolia

Križić-peciva

Sastojci: 300 ml punomasnog mlijeka, 50 g maslaca, 500 g oštrog brašna, žličica soli, 75 g šećera, žlica suncokretova ulja, 7 g instantnog suhog kvasca, jaje, 75 g grožđica, korica naranče, žličica cimeta, oguljena i sitno narezana jabuka, 75 g brašna za dekoraciju, 3 žlice džema od marelice

Priprema: Rastopite maslac u toplome mlijeku. Stavite brašno, sol, šećer i kvasac u veću zdjelu. U sredini napravite udubljenje pa ulijte toplo mlijeko s maslacem te dodajte jaje. Kuhačom dobro promiješajte, a zatim grubo razmijesite. Prebacite ga na radnu površinu koju ste posuli brašnom i izmijesite. Prebacite ga u lagano uljem premazanu zdjelu. Pokrijte folijom i ostavite neka se diže sat vremena na toplom. Nakon toga tijesto premijesite pa mu dodajte grožđice, naribanu narančinu koru, cimet i sitno sjeckanu oguljenu jabuku. Ostavite tijesto prekriveno krpom još pola sata. Podijelite tijesto na 15 komada. Od svakog oblikujte loptu. 

Složite loptice na lim obložen pergamentnim papirom, ostavljajući dovoljan razmak između kako bi tijesto moglo rasti. Prekrijte loptice i ostavite još pola sata neka se dižu u limu. Ugrijte pećnicu na 220°C. Pomiješajte brašno s oko pet žlica voda i napravite tijesto. Prema potrebi, dodajte još vode ako je smjesa pregusta. Na svako pecivo istisnite liniju tijesta. Zatim ponovite u drugom smjeru  radeći križeve. Pecite 20 minuta. Džem zagrijte na vatri i kistićem premažite topla peciva.

Fotolia

Pinca 

Sastojci: kg brašna za dizana tijesta, 250 g maslaca, 250 g šećera, žličica soli, 3 jaja, 6 žumanjaka, 2 dl mlijeka, 20 g suhoga kvasca, 2 vanilin šećera, dl soka od naranče 

Priprema: Pomiješajte kvasac, mlako mlijeko, žličicu šećera i malo brašna. Ostavite na toplom da se diže otprilike 15 minuta. U drugu posudu pomiješajte brašno, ostatak šećera, sol, vanilin šećer, koricu limuna, rum, narančin sok, dva jaja i šest žumanjaka, otopljeni maslac te dodajte kvasac. Dobro umijesite tijesto i ostavite na toplom da se diže od tri do četiri sata. Dignuto tijesto razdijelite na tri dijela, nježno oblikujte sirnice, škarama napravite dva reza u križ na vrhu te stavite u hladnu pećnicu. Pećnicu uključite i stavite na 200 stupnjeva. Nakon što se sirnica pekla 20 minuta, izvadite je iz pećnice i premažite je razmućenim žumanjkom te pospite razmrvljenim kockama šećera. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 150 stupnjeva.

Fotolia

Grčki uskrsni kruh

Sastojci: 160 g svježeg kvasca, 1/8 l mlakog mlijeka, 100 g šećera, kg brašna, prstohvat soli, naribana kora naranče, 1/4 l mlake vode, žumanjak, sezam za posipanje

Priprema: Pomiješajte kvasac s mlijekom i šećerom te ga ostavite deset minuta. Umiješajte mu 120 g brašna i ostavite ga na toplom. Lim premažite uljem i obilno ga pospite sezamom. Kvasac s mlijekom pomiješajte s preostalim brašnom, solju, narančinom korom i vodom. Dobiveno tijesto mijesite najmanje deset minuta. Oblikujte tijesto u vijenac. Premažite tijesto umućenim žumanjkom, pospite sezamom, pokrijte i ostavite tri sata na toplom. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite kruh 40 minuta.

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • lidija.pilat 03.04.2015.

    Danas pravimo kiflice bas po ovom receptu:))

  • lukica25 02.04.2015.

    evu u 3 2 1 to rade, pincu

  • Eva B. 02.04.2015.

    E paaaaaa bas finoooooooooo

Komentiraj...
Vidi sve komentare