To je to što me zanima!

Moda ne treba uljepšavati ženu, već joj dati moć

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Svoju je modnu viziju prenio u djelo, smatrajući da moda ženi daje moć i emancipaciju koja je do tada bila rezervirana samo za muškarca
Vidi originalni članak

Najutjecajniji kreator i modni genij 20. stoljeća Yves Mathieu Saint Laurent unio je novu slobodu u žensko odijevanje, a povrh svega, dao im emancipaciju. Preminuo je u 71. godini te otišao kao posljednji “modni Mohikanac” nakon velike Coco Chanel i Christiana Diora, čije je nasljeđe preuzeo nakon njegove smrti. Inspiraciju je nalazio u Picassovoj, Warholovoj i Mondrianovoj umjetnosti. Bavio se filmskom i kazališnom kostimografijom, a njegove “haute couture” kreacije bile su prava umjetnička djela. Za njega moda nije bila rezervirana samo za bogate pa je sredinom '60-ih dizajnirao luksuznu žensku pret-a-porter liniju, koja je proizvedena za široku masu kupaca. Njegovi modni izumi bili su prenošenje elemenata muške mode u novu ženstvenu i elegantnu prizmu prema uzoru na Coco Chanel.
Muške odjevne predmete, kao što su smoking, baloner, safari-jakna ili prsluk, predstavio je u novom svjetlu i tako svoju viziju da moda ne treba uljepšavati ženu već joj dati moć, prenio u kreacije. Njegov jedinstven stil i demokratizacija mode postavili su ga na mjesto socijalno osviještena dizajnera koji nije volio pohlepu modne industrije, a svoj život podredio je estetici.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare