To je to što me zanima!

Moguća legalizacija marihuane u Srbiji, "za" je i ministar

Prema najavama Ministarstva zdravlja, oni neće raditi probleme oko uvođenja marihuane u medicinske svrhe, jer studije potvrđuju da olakšava tegobe
Vidi originalni članak

Humanitarna organizacija "Lekalizuj" u Srbiji pokrenula je inicijativu za izmjenu zakona o korištenju kanabisa i njegovih derivata u medicinske svrhe, što bi moglo rezultirati legalizacijom marihuane u posebnim slučajevima. Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar komentirao je kako njegovo Ministarstvo nema ništa protiv toga, prenosi Bljesak.info.

Tamošnji stručnjaci dijele stav da sve što djeluje u liječenju treba biti omogućeno pacijentu, a marihuana bi se koristila za olakšanje tegoba kroničnih bolesti poput karcinoma ili multiple skleroze.

- Imamo razne studije koje pokazuju dobre rezultate kanabisa. Sigurno nećemo bježati od nečega što ima učinka. Hoćemo sve građane upoznati s tim - rekao je Lončar u intervjuu za Blic te najavio stručnu tribinu otvorenu za javnost koja će se baviti pitanjem promjene zakona o legalizaciji i korištenju marihuane u medicini.

Susjedna je Slovenija u lipnju donijela novu klasifikaciju droga po kojoj se kanabis smije koristiti u medicini s razlogom olakšavanja liječenja, ali i smanjenja potražnje na crnom tržištu. U Hrvatskoj za sada ne postoji zakon koji to isto omogućuje, pa su bolesnici primorani okretati se ilegalnim izvorima te riskirati moguće zakonske kazne.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • bane82 09.10.2014.

    h r v a t i Ja vam predlazem da dodjete kod nas i da duvate,mozemo i zajedno naravno. Mali broj vas je bio u Srbiji i nemozete da pricate koliko smo razvijeni,a nismo uopste zato sto nosimo mnogo Turskih gena koji su nas najveci hendikep.Razlog zbog koga pisem ovde je mali pokusaj pomirenja i rusenja predrasuda.eto toliko,pozzzzzzz

  • jele112 25.09.2014.

    Nek zabrane alkohol i legaliziraju maricu! Pa da vidiš veselog naroda!! :))

  • melidony 25.09.2014.

    Zašto ne, u medicinske svrhe i za liječenje, raznih bolesti pa i karcinoma. Opće poznato je da građani Hrvatske odlaze po neke lijekove u BiH, Sloveniju i Srbiju ,gdje su neki jeftiniji i do osam puta!

Komentiraj...
Vidi sve komentare