To je to što me zanima!

'Moje uskršnje pisanice krase tradicionalne hrvatske perlice'

Jadranka izrađuje tradicijski nakit, a za Uskrs i pisanice u tom stilu. Uskrsna jaja su u veličini nojevih, koja su ukrašena vezom s perlicama, vunom i raznim dodacima, a glavna inspiracija joj je hrvatska tradicija
Vidi originalni članak

Jedna slavonska šticla ima od 1300 do 1700 perlica, a za jaja su me, osim slavonskih motiva, inspirirale tradicionalne ogrlice iz cijele Hrvatske, počinje nam priču Jadranka Bagladi, umirovljena ekonomistica, koja je kraj radnog vijeka i mirovinu posvetila izradi tradicionalnog i modernog nakita.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Poseban dio Jadrankine kolekcije su uskrsna jaja u veličini nojevih, koja su ukrašena vezom s perlicama, vunom i raznim dodacima, a glavni motiv i inspiracija joj je hrvatska tradicija.

- Prva ogrlica koju sam prenijela na jaje bila je zapravo mađarska, s cvjetićima, koja danas krasi zlatno jaje sa zelenim i crvenim perlicama. Prvo sam jaje od stiropora u veličini nojeva jajeta uljepšala zlatnim listićima, pa zatim krenula s izradom ogrlice. Ona je bila najteža, za nju mi je trebalo sigurno dva tjedna, uz popravljanje pogrešnih koraka - opisuje nam kreativna Jadranka, koja je završila tečaj za izradu tradicijskog nakita.

Svoju kolekciju uskrsnih jaja često prezentira na raznim izložbama, na njima se mogu pronaći motivi sa slavonskih nošnji, tradicionalne ogrlice iz Slavetića, Baranje, a najdraže su joj ogrlice koje imaju i broševe, koje potječu iz Turopolja.

- Prvo se stavljao broš, a zatim ogrlica koja se zove grlinček. Ove sam godine radila i ogrlicu koja je iz Donjeg Miholjca, a moja je u crvenoj verziji. Uz ogrlice sam dodala na neke i slikice, dukate i perje - kaže.

Svako jaje ima i postolje pleteno od perlica kako bi kolekcija bila potpuna.

- Tradicijski nakit izrađivala sam ukupno desetak godina, a sad sam se malo odmaknula od njega. Tradicionalne tehnike i dalje prezentiram kroz moderan nakit, koji želim da je nosiv svakodnevno, na plac, kao i u kino i kazalište. Da ne bude samo za folkloraše. Tako uz ogrlice izrađujem i broševe, narukvice, naušnice i trake za kosu koje u sebi imaju tradicijske elemente.

Iako Jadranka u vlastitom izričaju nije potpuno sklona tradiciji, u Etnografskome muzeju često organizira radionice izrade tradicijskog hrvatskog nakita, na kojima onda ipak ne inkorporira moderne elemente.

VESELE USKRŠNJE DEKORACIJE Cica mace i pisanice za uskršnji top ugođaj: Kombinirajte ih u pastelnim bojama i s cvijećem

- Svake godine u kolekciju dodajem novo jaje, a vrlo ih rado pokazujem i izrađujem, iako sama jaja nisu za prodaju - kaže Jadranka, koja svaki lijepi dan provodi na zagrebačkoj Opatovini, gdje se građani mogu upoznati s tradicijom. 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare