To je to što me zanima!

Moslavina: Raj za zaljubljenike u prirodu i odmor uz rekreaciju

Biciklom obiđite Sisačko-moslovačku županiju, posjetite brojne kleti na Vinskoj cesti, u Lonjskom polju izbrojite ptice i ulovite večeru, a u Topuskom se okupajte
Vidi originalni članak

Lonjsko polje - mjesto gdje žive dabar, Malena i Klepetan te divni konji

Park prirode Lonjsko polje močvarno je područje i jedno od najugroženijih staništa u svijetu, a prostire se na 506 kvadratnih kilometara. Park je i zaštićeno stanište mnogobrojnih životinja koje ćete negdje drugdje rijetko vidjeti, poput dabrova, vidri i divljih mački. U okolnim selima uzgajaju se jedinstveni posavski konji, a iznad cijelog područja parka moguće je vidjeti velik broj zaštićenih močvarnih ptica. 

Cijena ulaza u park za odrasle iznosi 40 kuna, dok za djecu od 7 do 18 godina te umirovljenike 30 kuna. Cjelodnevno vođenje uz edukativni program koje je obavezno za grupe iznosi 500 kuna. Edukacija uključuje prezentaciju bijele rode u Čigoću, posjet selu Krapje, razgledavanje posavskih konja, vodozemaca, močvarnih ptica i rijeke Save.

Vožnja brodom Vodomar po Savi u trajanju od 45 minuta košta 400 kuna i uključuje razgledavanje krajobraza rijeke te promatranje ptica. U parku je moguće nabaviti i dnevnu dozvolu za ribolov po cijeni od 30 do 60 kuna. 

Dio Lonjskog polja je i čuveno Čigoć selo prepoznatljivo po velikom broju roda koje u njemu obitavaju, ali i zanimljivoj drvenoj građi kuća. A vidjet ćete i poznati hrvatski par - Malinu i Klepetana.

Vinske ceste Moslavine

Na vinskim cestama vinari i vlasnici seoskih gospodarstava prodaju vinske ceste prodaju svoje autohtone proizvode, a ono po čemu su vinske ceste Moslavine posebne je priroda kroz koju ceste prolaze te prirodne, kulturne i tradicijske vrijednosti koje obuhvaćaju. Moslavina je domovina autohtonih vina moslavac i škrlet koji je ujedno i najtraženiji jer uspijeva samo u Moslavini te vina bijeli pinot, rizling (graševina) i od crnih frankovke. 

Vinske ceste između Popovače i Kutine nude u brojnim kletima degustaciju i prodaju svojih vina u buteljama ili direktno iz bačve. Osim uživanja u vinima, turisti mogu uživati u domaćim specijalitetima. 

Kleti i vinarije:

  • Moslavačka klet, Voloder
  • Vinarija Kašner, Kutina
  • Klet Romić, Kutinska Slatina
  • Klet Mikša, Repušnica
  • Klet Jelančić, Kutina
  • Vinarija Trdenić, Sisak
  • Vinarija Prpić, Voloder
  • Vinarija Miklaužić, Popovača
  • Obiteljski podrum Solenički, Repušnica
  • Marijan Brlić, Popovača
  • Ivica Florijanović, Potok

Odlične biciklističke ture

Sportsko-rekreacijske biciklističke ture nude vam mogućnost izbora tri različite cestovne ture i označene su prometnim znakovima, prenose službene stranice Turističke zajednice Sisačko-moslovačke. Biciklistička tura broj jedan duga je 41 km i vožnja traje oko tri sata, a staza kreće iz centra grada s Radićevog trga, dolinom rijeke Petrinjčice, kroz Hrastovicu do Donje Bačuge, Banskog Grabovca, preko Šušnjara do Kraljevčana i ponovo dolinom Petrinjčice kroz Jabukovac, Donju Mlinogu i Hrastovicu natrag do Petrinje. 

Biciklistička tura broj dva duga je 34 km, a vožnja traje oko dva i pol sata. Polazište je s Radićevog trga i dalje dolinom rijeke Petrinjčice kroz Taborište, Budičinu, Moštanicu, zatim kroz Letovance, Stražbenicu, Madžare do Komareva i natrag kroz Mošćenicu do Petrinje. 

Biciklistička tura broj tri dugačka je 30 km i vožnja traje oko 2 sata. Staza kreće s Radićevog trga, dolinom rijeke Kupe preko Bresta, Vurota, Stare Drenčine i Odre do Siska, a zatim kroz Sisak i Mošćenicu natrag u Petrinju.

Topusko - treća termalna voda po kvaliteti u Europi

Topusko je smješteno 70-ak kilometara od Zagreba, a najpoznatije je po cijenjenom lječilištu i kupalištu Top Terme. Po europskim standardima kvalitete termalna voda Topuskog ocijenjena je trećom u Europi. U sklopu centra Top Terme nalazi se kompleks unutarnjih i vanjskih bazena te hotel sa sportskom dvoranom, kuglanom, teniskim terenima, terenom za aqua gun, kuglanu, viseću kuglanu, mini golf te odbojku na pijesku.

Rekreativna ponuda Top Termi obuhvaća šetnice i parkove, biciklističke staze, odlazak u lov, ribolov i sakupljanje gljiva, obilazak Topuskog u pratnji stručnog vodiča te trim stazu.

Cijena ulaznice za bazene iznosi 30 kuna radnim danom i 40 kuna vikendom za odrasle te 25 kuna radnim danom i 30 kuna vikendom za djecu. U posebnoj ljetnoj ponudi za 70 kuna se dobiva ručak i cjelodnevna ulaznica na bazene i druge sportske sadržaje. 

U obilasku Topuskog ne zaboravite posjetiti podrume obitelji Drašković za skladištenje usjeva, posjetiti izletište Stari Mlin na rijeci Glini, prošetati engleskim parkom i razgledati Sofijinu kadu kod Bistrih izvora, u kojoj se kupala supruga bana Josipa Jelačića. Posjet svim ovim lokalitetima je posve besplatan.

Novska

Blizina Parka prirode Lonjsko polje, bogata lovišta i razvijeni lovni turizam, izletište Novljansko jezero, novljanske šetnice i priznanje "Zeleni cvijet" Hrvatske turističke zajednice već niz godina čine Novsku jednim od najljepših malih kontinentalnih gradova Hrvatske.

Novska se ponosi suvremeno opremljenom sportskom dvoranom, kuglanom, brojnim igralištima, boćalištem i te streljanom. Aktivnosti tijekom cijele godine ostvaruju se kroz rad 27 sportskih udruga u gradu i prigradskim naseljima, a pet udruga u tehničkoj kulturi okupljeno je u Gradsku zajednicu tehničke kulture (Letački klub ATLAS, Motoklub ŠKORPION) koji pružaju mogućnosti rekreativcima da se okušaju u raznim aktivnostima.

Novljansko jezero

Novljansko jezero posljednjih godina privlači pažnju sve većeg broja izletnika, a Grad Novska na jezeru organizira brojna događanja od kojih je najpoznatije "Ljeto u Novskoj“. Ljeti se jezero uz brojne šetače, kupače i bicikliste pretvori u pravi poligon za različite aktivnosti poput vaterpola, utrke kajacima, paintball, streličarstvo, povlačenje užeta te brojne druge ugostiteljske i zabavne sadržaje.

Eko etno selo Strug

U selu Plesmo nedaleko od Novske skriva se osebujno eko etno selo Strug, obiteljsko imanje koje se prostire na 8 hektara zemlje. Bogata ponuda eko sela obuhvaća šetnju Lonjskim poljem na dvije staze, Teninoj stazi i Stazi Graničara.

Tenina staza  nalazi kod sela Piljenice i vrlo je lagana pješačka staza kružnog karaktera dužine 2500 m, a na njoj je postavljeno 16 poučnih panoa o porijeklu šume i biljnih vrsta u njoj.

Staza Graničara kreće iz Krapja i nastavlja se prema rezervatu Krapje đol. Ova staza idealna je za promatranje ptica, a za obilazak je potrebno oko dva i pol sata.

Lokacije za promatranje ptica

  • selo roda Čigoć
  • ulaz u retenciju Lonjskog polja u Kratečkom i Mužilovčici
  • rukavac Tišina-Mužilovčica
  • Osekovsko polje
  • Poganovo polje
  • Ribnjaci Lipovljani
  • Ornitološki rezervati Krapje Đol i Rakita
  • Vodotok rijeke Save

Cikloturizam

Poseban rekreativni doživljaj nude šest vrlo atraktivnih biciklističkih ruta ukupne duljine 310 km koje povezuju posavski koridor Lonjskog polja s rijekom Unom i Moslavinom. Biciklističke rute u Parku prirode Lonjsko polje lagane su i ugodne za vožnju, pogodne za obiteljski turizam i rekreaciju. Visinska razlika gotovo je neprimjetna jer nema većih uspona, a promet na cestama kojima rute prolaze veoma je rijedak, pa su iznimno sigurne. Na recepciji našeg eko sela Strug nalazi se Vodič za cikloturiste, a mogu se iznajmiti bicikli.

Vožnje na vodi i fotosafari

Edukativno-turistička skela "Vodomar" prevozi putnike po rijeci Savi. Atraktivni riječni krajobraz s galerijama vrbe i topole, tradicijske posavske seoske strukture, bogat ptičji svijet, meandri kao i pješčani sprudovi idealni su za posavski fotosafari. Turiste kroz vožnju rijekov vodi iskusni riječni zapovjednik broda koji otkriva brojne zanimljivosti i tajne rijeke Save.

Rječica Strug idealna je za laganu vožnju tradicijskim posavskim čamcem kao ili kanuom. Ovisno od želje i snage kanu safari prilagođen je svakoj dobi i ljudima s različitom fizičkom kondicijom. Kako je ovo nizinska rijeka, nema nikakve opasnosti od prevrtanja, a plovila se iznajmlju na recepciji eko sela.

U sklopu eko sela organiziran je na ribolov, jahanje na imanju te lov na ptice i sitnu divljač.

Kutina

Na prostoru Moslavačke gore  postoje ostaci utvrđenih gradova i samostana od su najznačajniji Garić-grad, Jelen-grad, Košuta-grad, Moslavina-grad, Bršljanovac, te ostaci Pavlinskog i Franjevačkog samostana. Garić grad postoji od 12. stoljeća, a tijekom njegove povijesti veiše je puta mijenjao vlasnike. Danas je on važno arheološko iskopište, a od arheološkog materijala pronađenog na njemu vrlo su vrijedni ostaci kalijevih peći, koji se danas nalaze u stalnoj postavi Muzeja Moslavine Kutina. 

Muzej Moslavine Kutina smješten je u dvorac slavne obitelji Erdödy, nekoć najutjecajnije plemićke obitelji Moslavine.
Muzej u svom fundusu ima više od 4.893 predmeta, ulomaka, arhivske građe i knjižničnog fonda koji svjedoče o bogatoj povijesti ovoga kraja.
Depadansa Muzeja Moslavine je Galerija smještena u kući Ausch na jugozapadnom dijelu trga. Izuzetno vrijedan stalni postav Galerije sačinjavaju značajna djela hrvatske umjetnosti, a u fundusu su zastupljeni primjerice Miroslav Šutej, Mersad Berber, Ferdinand Kulmer, Rudolf Donassy, Ivan Milat, Stipe Sikirica i mnogi drugi.

Nedaleko od Garić-grada nalaze se  ostaci Pavlinskog samostana Blažene Djevice Marije iz 13. Propast Pavlinskog samostana vazana je uz navale Turaka, koji su uništili sve samostanske objekte. Ipak, na osnovu podzemnih ostataka vidljiva je građa samostana.

Moslavina-grad postoji od 12. st. kao značajno gospodarsko, upravno i crkveno središte. Njegove arheološki ostaci nalaze se u okviru današnje Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači. Tijekom svoga postojanja bio je sjedište znamenitih plemićkih porodica: Babonića, Čupora i Erdödy-ja, piše Turistička Zajednica grada Kutine.
Jelen-grad (Szarwasko) se nalazi u Moslavačkoj gori, nedaleko sela Gornje Jelenske i postoji od 13. st. Njegove ruševine izduženog tlocrta, uz garićke, najbolje su sačuvane od svih moslavačkih srednjovjekovnih lokaliteta.
Košuta grad se nalazi sjeverozapadno od Jelen-grada. Prvi puta se spominje u 14. st., a kao utvrda je najvjerojatnije štitio veće i značajnije naselje poznato kao Podgrađe ili Varalya u sklopu kojeg se nalazio i Franjevački samostan uznesenja Marijina. Prema povijesnim izvorima ovaj je samostan dao sagraditi Demetrije II Čupor Moslavački (dok je bio zagrebački biskup). Bršljanovac (Bršljanac) se nalazi u Moslavačko gori, južno od ceste Podgarić-Novo Selo. To jw bio  plemićki posjed na kome je postojao utvrđeni grad sa strateškom funkcijom. Tijekom 15. i u 16. st. bio je dodatno utvrđen i uključen u jedinstveni obrambeni sustav protiv Osmanlija, a stjecajem okolnost prvi je pao pod njihovu vlast.
 

Petrinja

Turistička zajednica grada Petrinje pripremila je detaljnu kartu svim posjetiteljima ovog kraja na kojoj mogu pronaći znamenitosti, glavne turističke rute kao i mjesta koja obavezno trebaju posjetiti.

Oko grada Petrinje nalaze se stari gradovi, nekadašnje obrambene kule i utvrde. Najpoznatiji je Klinac grad, utvrđeni jednokatni renesansni kaštel osam kilometara južno od Petrinje. Pecki grad nalazi se iznad istoimenog sela, prvi pust se spominje 16. stoljeću, a danas je sačuvan do visine drugog kata. Čuntić grad se nalazi 12 km od Petrinje, a služio je kao stražarnica koja povezuje Pokuplje s dolinom Une.

Prirodne znamenitosti Petrinje i okolice obuhvaćaju prirodno bogatstvo s bogatim šumama, dolinama, rijekama, izvorima pitke vode te vinogradima i voćnjacima. 

Dolina rijeke Petrinjčice je posebni rezervat šumske vegetacije s brojnim ugroženim i zaštienim vrstama životinja i biljaka.

Rijeka Kupa je zaštićeni vodeni spomenik pirode koji se ističe sa svojim uređenim plažama i Pertinjskim gradskim kupalištem stvorenim za vodene užitke u ljetnim mjesecima. 

Zrinska i Hrastovička gora područje je bogato izvorima vode, kao stanište brojne divljači i prekrasnom bregovitom kraju za šetnju.

Seoski turizam

  • Izletište Korablja Tišnić pet km od Petrinje prema Hrvatskoj Kostajnici obiteljsko je gospodarstvo koje os bogate gastronomske ponude i smještaja, posjetiteljima nudi razgledavanje nojeva, jelena , dikobraza , magaraca i drugih životinjskih vrsta.
  • Zelena dolina se nalazi kod Htvatskoh Čuntića, 11 km od Ptrinje. Osim užitka u idliličnom prirodnom okruženju, ovo odmaralište nudi mgućnost aktivnog odmora na moto cross i biciklističkoj stazi u blizini.
  • Seoski turizam Kardaš je obiteljsko gospodarstvo pet km od Petrinje. Posjetiteljima nudi pregled izložbi "Starih zanata" i "Od lana do platna", a najmlađe će raveseliti mini zoološki vrt.

Una regata

Hrvatska Kostajnica od 23. do 29. srpnja domaćin je velike završnice Međunarodne rafting utrke Una Regate koja ove godine započinje u Kulen Vakufu. Kroz šest etapa vozi se do Kostajnice, a nakon završetka utrke - zabava.

Lovrenčevo

Od 1. do 10. kolovoza u Petrinji se slave dani grada brojnim kulturnim manifestacijama, biciklijadom, sportsko - ribolovnim natjecanjem na Kupi te uživanjem u fiš paprikašu od ulovljene ribe.

Polumaraton u Topuskom

Topusko je 15. kolovoza domaćim polumaratona na kojem tradicionalno sudjeluje preko 100 natjecatelja, a prijaviti se može svatko kod ulaza na otvorenim bazenima Termi Topusko.

Utrka je duga 17 kilometara, a svi sudionici bez obzira na plasman dobivaju prigodan dar - majice i medalje.

Lipovljanski susreti

Na području općine Lipovljani 25. i 26. kolovoza traje jedinstvena manifestacija nacionalnih manjina u kojoj oni predstavljaju svoje običaje, nošnju i identitet folklornim nastupima kulturno-umjetničkih društva. Na lipovljanskim susretima prikazuju se i tradicijski obrti, rukotvorine i alati, a predstavljaju se i gurmanski specijaliteti nacionalnih manjina.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • anti123 21.08.2012.

    Zbrda- zdola, a ako već koristi poznati par roda u reklami za park, novinar bi bar trebao naučiti njihova imena. Osim toga, Brodski Varoš, zna li novinar gdje je to?

  • Markoo1995 13.08.2012.

    ovdje bi ja trebao doći

  • lord693 30.07.2012.

    loš je članak jer većina članka se ne odnosi na prostor moslavine

Komentiraj...
Vidi sve komentare