To je to što me zanima!

Nada Rocco: Uz sirovu hranu sam bolje i zdravije no ikad

Glumica Nada Rocco promijenila je prehranu i dovela osteoporozu pod kontrolu. Jede sve voće i povrće, alge, klice, bezglutenske žitarice te se osjeća odlično
Vidi originalni članak

Nakon mjesec dana na sirovoj hrani moja je liječnica utvrdila da mi se krvna slika popravila do savršenstva. Nestale su alergije, bolovi u zglobovima i nemam više problema sa sinusima. Nakon četiri mjeseca osteoporoza se vratila u osteopeniju i spavam ko beba, veselo priča zagrebačka glumica Nada Rocco.

S prehranom bez termičke obrade počela je prije šest godina nakon predavanja Victorije Boutenko, svjetski poznate promotorice sirove hrane.

- Kupila sam dehidrator i blender koji su mi bili potrebni te krenula u ovu avanturu iz čiste znatiželje - objašnjava glumica i nastavlja:

- Bazu moje prehrane čine voće i povrće, bezglutenske žitarice, sve vrste algi, pčelinji proizvodi, razne klice te uvijek i nešto od superhrane: chia sjemenke, goji bobice, maca, guarana, acai i lukuma - govori Rocco.

No sirovu hranu jela je samo godinu i pol - danas je jede samo ljeti, a ostatak godine kombinira ayurvedsku prehranu i makrobiotiku.

- Ne pržim namirnice nego ih kuham i parim te mislim da bi svi to trebali izbjegavati. Povremeno volim pripremiti ribu. Više volim plavu ribu, i to srdele, jer za razliku od velike plave ribe, u njima ima puno manji postotak teških metala koje inače možete izbaciti iz organizma stručkom svježega korijandra - ističe. 

Čim je počela pažljivije razmišljati o prehrani i kvaliteti namirnica koje unosi u organizam, primijetila je i puno promjena.

- Poboljšala mi se koncentracija i imam puno više energije, sada imam i savršenu probavu te, što je vrlo značajno, izgledam i osjećam se mlađe - zadovoljno će Rocco.

Da je sirova hrana zdrava, slaže se i nutricionistica Sandra Marić Bulat.

- Tako čistimo organizam od toksina, potičemo izlučivanje želučanih sokova i enzima zbog čega povećavamo iskorištavanje vitamina i hranjivih tvari iz namirnice, ali ipak treba biti oprezan - upozorava.

Ljudi s problemima s gihtom, štitnjačom i gušteračom trebali bi postupno uvoditi sirovu hranu i prilagođavati organizam, ali bi i trebali izbjegavati sirovi špinat i blitvu da izbjegnu grčeve. Najbolje se uvijek posavjetovati s liječnikom. 

- Sa sirovom prehranom se može pojaviti i manjak cinka, proteina, ali i B-kompleksa pa treba uzimati te suplemente i dodavati protein konoplje - savjetuje nutricionistica. Smatra kako dugoročno sirova hrana ipak nije najbolja opcija jer organizmu treba i proteina iz mesa. Napominje kako valja biti jako oprezan jer se povrće mora dobro oprati u sodi bikarboni ili pustiti da odstoji u slanoj vodi. 

Uvijek fit

Izbjegava slatko, brašno, rafinirani šećer, maslac i jaja. S njenim slasticama ne morate imati grižnju savjesti.

Pere se u otopini i obvezno se guli

Oprezno birajte organski uzgojene namirnice jer istraživanja upozoravaju na različite bolesti koje se mogu povezati s pesticidima i herbicidima, govori Rocco. Kupuje domaću hranu, a kad ne kupuje od uobičajenih prodavača, voće pere u otopini od bijelog octa i sode bikarbone te obvezno guli koru.

Cijela obitelj uživa u zdravoj prehrani

Pretprošlo ljeto Nada Rocco uspjela je uvjeriti unuku Vilku (11) u to koliko su sirovi sokovi od voća i povrća važni te nužni za zdravlje pa ih i sama pije. Osim Vilke u sirovim delicijama uživaju i Nadina kći, glumica Barbara, ali i sin Luka koji u njima uživaju ne samo kad dođu Nadi u posjet nego ih i sami pripremaju. 

Tajna mladolikosti nije samo hrana nego i dobro društvo te planinarenje

Praktički cijeli život sam aktivna i vježbam. Dugo sam igrala tenis, danas još i skijam, skoro cijeli život vježbam jogu, ali i chi kung te obožavam šetati, govori glumica Nada Rocco (67).

Osim što je prije nekoliko godina promijenila način prehrane, višak energije i motivacije koji je osjetila kao posljedicu toga troši na fizičku aktivnost. 

- Planinarim već više od dvadeset godina. Član sam planinarskog društva Vihor, a bila sam neko vrijeme i član INA-Naftaplina s prelijepim planinarskim iskustvima i druženjima s posebnim ljudima - prisjeća se.

S planinarskim društvom proplaninarila je sve planine na našem području od Triglava pa sve do dubrovačke Snježnice, a nisu joj strani ni Alpe ni Dolomiti na koje se popela sa svih mogućih strana.

- Danas se najviše volim zavući duboko u Velebit pa tamo brati biljke za čajeve i razna ulja, skupljati šumsko voće za prefine sokove te uživati u šetnjama, miru i tišini - otkriva vitalna glumica.

No, smatra, nije sve u fizičkoj aktivnosti.

- Važno je biti i mentalno dobro. Zato mi je meditacija jako važna. Svako jutro meditiram pa onda 15-ak minuta vježbam jogu i taoističke vježbe za vitalnost. I na kraju dana prije spavanja isto meditiram - objašnjava Rocco.

Chi kung je tisućama godina stara kineska vještina kojom se postiže sklad uma i tijela. Vježbanjem se smanjuje stres, jača imunitet, podiže raspoloženje, ali i produljuje životni vijek.

Za dobar izgled i vitalnost zaslužno je više faktora, a osim aktivnog života i zdrave prehrane vitalna glumica pazi i na kozmetiku koju upotrebljava.

- Sve što stavljamo na našu kožu završi u nama - uvjerena je Nada Rocco te dodaje kako je za zdravu kožu i organizam prije svega važno unositi do dvije litre vode na dan jer je ona doista nezamjenjiva.

- Važno je i rabiti prirodnu kozmetiku. Neke kreme koje upotrebljavam napravila sam sama, a druge mi radi gospodin koji u njima rabi isključivo prirodne sastojke - objašnjava poznata glumica. 

Prirodni sastojci i ekološki proizvodi nisu joj samo važni kod preparativne kozmetike nego i kod deterdženata.

- Puno toga se može napraviti i čistiti sodom bikarbonom. Ne treba puno novca trošiti na kupovne biodeterdžente jer neke možete i sami napraviti od prirodnih sastojaka - objašnjava glumica.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • sirovi-kakao 02.04.2015.

    sjajan tekst. ja osobno kombiniramklasičnu prehranu i sirovu, i mogu reči da čak i ta mala promjena u smislu sirove hrane čini čuda. započeti dan nečim sirovim, a zasitnim je sjajna stvar! i sto je najbolje, budget za hranu mi je prepolovljen.

  • boba555 21.07.2014.

    Lijepo izgleda ...podržavam je u načinu prehrane , voljela bi se tako hraniti ali ne mogu .

  • Andric2 21.07.2014.

    A zbog cega mi je bog dao ovoliko razlicitih zubi u glavi? Da jedem samo sjemenke??

Komentiraj...
Vidi sve komentare