To je to što me zanima!

Najbolja malvazija devetnaeste Vinistre stigla je sa Sicilije!

POBJEDA U GOSTIMA Na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu pobijedila su dva slatka vina od sorte malvasia delle Lipari. Najbolje suho vino je istarska malvazija vinarije Tomaz
Vidi originalni članak

Malvasia delle Lipari, malvasia di Sardegna, Greco di Gerace zovu je u Ita­liji. Malvasia de Sitges njeno je španjol­sko, a malvasia dubrovačka hrvatsko ime. E baš ta malvazija, a ne ona naša najpoznatija istarska bijela, pobjednica je ovogodišnjeg Svijeta malvazija, svo­jevrsnog svjetskog prvenstva za vina koja su imena dobila prema grčkom gradu Monemvasia na Peloponezu.

Lipari je jedan iz grupe Eolskih otoka sjeveroistočno od Sicilije. Tamo su vi­narije Marchetta i Fenech, čija su pri­rodna desertna vina od kasno branog i lagano prosušenog grožđa osvojila 88, odnosno 87,50 bodova od mogućih 100. Najbolja istarska malvazija, ona motovunske vinatije Tomaz, dobila je 87,25 bodova i podijelila treće mjesto s Madeirom, desertnim vinom s istoi­menog portugalskog otoke, koje se radi od nekoliko sorti grožđa, a među njima su malvasia cândida, malvasia babosa i malvasia fina. Još su dvije istarske mal­vazije, Festigia 2011. Vina Laguna te Ritoša 2011., osvojile 87 bodova.

Sorte pod imenom malvazija rastu go­tovo u svim mediteranskim zemljama. Ima ih dvadesetak. U Hrvatskoj među malvazije spada i maraština, odnosno rukatac. Riječ je o toskanskoj malvasiji lunga, koju još zovu i malvasia del Chi­anti. U Italiji postoje i crne malvazije. 

Idi na 24sata