To je to što me zanima!

Najukusnije među srcolikim voćem su srednje jagode

Uz malo čokolade, sira, jogurta ili palačinki slastice od jagoda gotove su za tren. Birajte one srednje veličine i jarke boje jer su najsočnije
Vidi originalni članak

Kako bi jagode dulje trajale te ostale svježe  nakon kupnje perite ih tek prije posluživanja ili pripreme. Operete li ih i ostavite na zraku ili u hladnjaku brzo će sagnjiti. Nakon kupovine, očistite zgnječene dijelove, bacite one koje su se pokvarile te zdrave stavite u plastičnu malu posudu s rupicama. Možete između slojeva jagoda staviti i papirnate kuhinjske ubruse. Tako spremljene u hladnjaku će stajati tri do četiri dana. Imate li veću količinu, možete ih i zamrznuti.
Pri kupnji birajte čvrste jagode, bez znakova plijesni i jarke crvene boje. Jagode nakon branja više ne sazrijevaju, poput npr. banana, pa je najbolje odmah izabrati najbolje komade koji su  i najsočniji te najbogatiji nutritijentima. Srednje velike jagode na glasu su kao najslađe i najukusnije, a kupujete li ih već zapakirane u plastične posudice izbjegavajte one koje su čvrsto natiskane jer se lako gnječe i brže kvare. Čuvajte ih i od dugog izlaganja suncu jer će se sasušiti.

SLATKA PANNA COTTA
SASTOJCI:  200 g jagoda, 500 ml slatkog vrhnja, bočica arome vanilije, 2 žlice šećera u prahu, vrećica bijele želatine
Želatinu namočite u malo vode (prema uputama na vrećici) da nabubri. Vrhnje ulijte u posudu i dodajte bočicu arome vanilije. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Dodajte rastopljenu želatinu i miješajte dok se ne rastopi. Četiri kalupa ili šalice navlažite vodom, operite jagode, prepolovite i stavite u kalup. Prelijte vrhnjem i stavite u hladnjak na sat vremena. Prije posluživanja pripremite prozirni preljev za torte, iskrenite panna cottu na tanjur, na nju stavite jagodu i stavite preljev.

JAGODE U PALAČINKAMA
SASTOJCI:  palačinke, 250 g jagoda, 2 bjelanjka, 30 g šećera, 250 g mascarponea
Palačinke ispecite na svoj omiljeni način. Ostavite sa strane da se malo ohlade. Jagode operite, očistite pa razrežite na četiri dijela. Bjelanjke posebno istucite sa šećerom u čvrst snijeg. Postupno mu dodajte sir mascarpone, žlicu po žlicu, i ručno lagano miješajte dok ne dobijete glatku kremu. U kremu umiješajte nasjeckane jagode. Kremu čuvajte u hladnjaku do posluživanja. Premažite njome palačinke, na široko zarolajte, pospite s malo šećera u prahu te ukrasite cijelim jagodama i listićima mente. Poslužite.

RAPSODIJA ŠARENIH ČOKOLADNIH JAGODA
SASTOJCI:  500 g jagoda, 100 g crne čokolade, 100 g bijele čokolade, nasjeckani lješnjak, orah i kokosovo brašno
Jagodama skinite peteljke i operite ih. Bijelu i crnu čokoladu rastopite posebno na pari neprestano miješajući. Ostavite vrlo kratko da se ohladi. Dio jagoda uronite u crnu, a dio u bijelu čokoladu. Dio njih uvaljajte u orahe, dio u lješnjake, a dio u kokosovo brašno. Stavite u papirnate košarice, pustite da se kratko ohlade i poslužite.

BIJELA ROLADA SA SIROM I JAGODAMA
SASTOJCI:  3 jaja, 75 g šećera u prahu, 50 g bijelog brašna, 200 g jagoda, 200 g manje masnog svježeg sira
Na pari miksajte jaja i šećer dok ne dobijete gustu smjesu poput pjene. Izvadite iz lonca i tucite još dvije minute. Prosijano brašno dodajte jajima, izlijte u lim na papir za pečenje i pecite 10 min. Biskvite preokrenite na papir i skinite papir. Dio jagoda lagano zgnječite, dodajte sir i šećera u prahu po ukusu, ostale narezane jagode pa premažite ohlađeni biskvit. Zarolajte.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare