To je to što me zanima!

Nakon treninga energiju vraća smoothie od banana i agruma

Lijek za tijelo: Nakon intenzivnijeg treninga poput bicikliranja ili trčanja tijelo će se lakše oporaviti uz napitak od proteinskog praha i banane koja ublažava grčeve
Vidi originalni članak

Nakon treninga potrebno je nadoknaditi izgubljenu energiju pa je najzdravije posegnuti za smoothiejem bogatim vitaminima, proteinima i mineralima.

- Sastav smoothieja ovisi o intenzitetu treninga, a najbolje ga je popiti pola sata nakon vježbanja - objašnjava nutricionistica Jasna Ćerić.

Nakon završenog intenzivnijeg treninga poput bicikliranja ili trčanja najbolje je opskrbiti se proteinima, a nakon joge bolje je rehidrirati organizam voćem i povrćem nego ga napuniti s previše proteina. Za obnovu mišića nakon treninga u smoothieje je zato najbolje dodati proteinski prah, a osim proteina sirutke, koji je lako probavljiv, mogu se dodati i proteini graška ili konoplje koji će potaknuti metabolizam i povećati mišićnu masu. Banana je odličan izvor kalcija, magnezija i kalija pa sportašima pomaže kod ublažavanja grčeva nakon napornih treninga. 
U blender možemo dodati i đumbir i ananas koji sadrže enzim bromelain koji olakšava i poboljšava probavu te smanjuje upale. Osim svježeg voća dodajte i sušeno poput šljiva, marelica, datulja i brusnica, kažu nutricionisti.

- Bobičasto voće, acai bobice i agrumi bogati su vitaminom C, ali i antioksidansima koji pomažu u oporavku i usporavanju starenja stanica te podižu energiju - objašnjava Jasna Ćerić te savjetuje:

- U smoothie možemo umiksati i zeleno lisnato povrće, a zasladiti ga medom ili cimetom.

Uz proteine i vitamine, napicima dodajte namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poput sjemenki ili ulja lana te chia sjemenki. A za više energije umiješajte i po žličicu maca praha.

- Osim na temelju vode ili jogurta u smoothie možemo staviti i rižino, sojino ili bademovo mlijeko - zaključuje nutricionistica Ćerić.

Nadoknadite elektrolite 

Rehidracija i potrebna količina magnezija, natrija i kalija ovisi o naporu treninga, ali je najbolje tijekom treninga piti vodu, a poslije popiti izotonični sportski napitak.

Maslac od orašastih plodova

Ako želite smršavjeti, nemojte dodavati maslac od badema ili kikirikija. Ti sastojci su u smoothiejima pogodniji za one koji žele poraditi na mišićnoj masi.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • zx6r-2001 20.01.2015.

    banana se obično uzima prije treninga radi energije,ali nakon trčanja nema boljeg,a ni zdravijeg od jedne lagano rashlađene pive.

Komentiraj...
Vidi sve komentare