To je to što me zanima!

Napravite sami fini grčki jogurt ili mascarpone, kefir, ricottu...

Stanovnici Kavkaza dugovječnost duguju kefiru, a kako bi bio još ukusniji, dodajte mu omiljeno voće, vaniliju i cimet pa izmiksajte. Tu je još zdravih i jeftinih recepata
Vidi originalni članak

Gusti i kremasti, grčki jogurt čest je sastojak recepata, ali je skuplji od običnog. Kako biste uštedjeli i bili sigurni da ne sadrži štetne dodatke, pripremite ga sami. Cjediljku obložite s jednim ili dva filtra za kavu ili savijte dvije sterilne gaze pa ih stavite u veliku zdjelu. Ulijte litru čvrstog jogurta, koliko vam stane do vrha filtra. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.

Sirutku koja ostane u posudi iskoristite za pripremu smoothieja ili dodajte u recepte za kiflice te peciva. Za dobro jutro i dan pun energije odličan je i domaći kefir. Kefirna zrnca stavite u staklenku s mlijekom i ostavite da fermentira. Za 24 sata dobit ćete superzdravi napitak koji možete miksati u frape s voćem ili povrćem.

- Upravo se redovitom pijenju kefira pripisuju dugovječnost i dobro zdravlje žitelja Kavkaza. Kremasta konzistencija i kiselkasto osvježavajući okus čine ovaj napitak popularnim odabirom i kod nas - kaže Sandra Krstev Barać, nutricionistica i stručna suradnica portala Gastro.hr i dodaje:

- Za pripremu će vam biti potrebna tzv. kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, a sadrže mikroorganizme potrebne da se mlijeko fermentira u kefir. Kefirna zrna mogu se nabaviti od prijatelja i poznanika ili jednostavno uspostavite preko interneta kontakt s osobom koja će vam ih spakirati (na primjer, u plastičnu vrećicu s malo mlijeka) i poslati - objašnjava.

Za pripremu kefira najbolje je upotrijebiti mlijeko koje je što manje prerađeno. Trajna mlijeka nisu najbolji izbor. Kefirna zrnca sve su popularnija na društvenim mrežama tako da se mogu zatražiti i u jednoj od grupa na Facebooku.

- Za pripremu kefira potrebno je u staklenku uliti mlijeko i dodati kefirna zrnca u omjeru žličice zrnaca na šalicu mlijeka. Bez miješanja staklenku treba lagano poklopiti tako da dobije zdraka i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 24 sata, tj. dok se mlijeko lagano ne zgusne i razvije blago kisele arome. Kefir se zatim procijedi i napitak se može odmah piti ili spremiti u hladnjak - objašnjava Sandra Krstev Barać te dodaje kako se kefirna zrnca mogu i spremiti za poslije.

- Kefirna zrnca možete isprati vodom i spremiti u staklenu posudu za pripremu novoga kefira. Dok god održavate kefirna zrnca zdrava, postupak možete ponavljati unedogled, a najbolji način za pružanje optimalnih uvjeta za rast i razmnožavanje zrnaca je da neprestano radite kefir. Masa zrnaca se pritom vrlo brzo povećava pa ćete ih već nakon sedam dana imati dovoljno da ih nekom darujete - ističe Sandra. 

Kod kuće je lako napraviti i crème fraîche, masnije od običnog, gusto i superkremasto vrhnje bez kojeg ne mogu francuski slastičari. Koristi se za neodoljive kreme, deserte sa sirom, ali i mesne umake. 

Domaća ricotta 

Sastojci: 700 ml mlijeka, 200 ml slatkog vrhnja, prstohvat soli, žlica i pol soka od limuna 

Priprema: Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i sol pa kuhajte dok se ne počnu pojavljivati mjehurići. Zatim dodajte sok od limuna te miješajte dok se stvaraju grudice. Smjesu ulijte u gazom obloženu cjediljku i ostavite da se cijedi dva sata. Ricottu iskoristite za pripremu namaza ili je poslužite s voćem.  

Aromatična majoneza 

Sastojci: žumanjak, 50 finog octa, 50 ml suhog bijelog vina, 80 ml maslinova ili drugog kvalitetnog ulja, malo soli, papar, kopar

Priprema: U zdjeli pomiješajte sve sastojke, osim ulja. Polagano započnite dodavati ulje i istodobno žustro miješajte. Već nakon nekoliko minuta smjesa bi trebala postati čvrsta, gotovo bijela i tada je spremna za posluživanje. Na kraju dodajte sitno sjeckani kopar.  Na isti način majonezu možete napraviti i pomoću miksera. Prema želji dodajte i ljutu papričicu te limun. 

Crème fraîche

Sastojci: 2,5 dl slatkog vrhnja, žlica kiselog vrhnja 

Priprema: Zagrijte 2,5 dl slatkog vrhnja, dodajte žlicu kiselog vrhnja pa izmiješajte i prebacite staklenku te je zatvorite, ali ne previše čvrsto kako bi zrak mogao cirkulirati. Ostavite preko noći na sobnoj temperaturi pa prebacite u hladnjak na sedam, osam sati.

Maslac i mlaćenica  

Sastojci: svježe masnije mlijeko, malo vode

Priprema: Mlijeko prokuhajte i ostavite preko noći. Sutradan odvojite vrhnje i miksajte ga dok ne postane pjenasto. Dobivenu tekućinu, odnosno mlaćenicu sačuvajte.  Ulijte malo vode u maslac i isperite ga. Procijedite, posolite prema ukusu i spremite u kalup ili posudu.  

Mascarpone za deserte 

Sastojci: 2 šalice punomasnog vrhnja, žlica soka od limuna

Priprema: U manjem loncu zagrijte vrhnje na temperaturu od 80 stupnjeva. Pazite da ne prokuha. Lagano kuhajte na toj temperaturi oko tri minute i zatim dodajte žlicu soka od limuna. Miješajte još tri minute, maknite s vatre i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.

Na cjediljku stavite gazu u tri sloja i izlijte ohlađeni mascarpone. Pustite da se cijedi u hladnjaku preko noći. Izvadite iz hladnjaka i domaći mascarpone je spreman za pripremu deserata - iskoristite ga za cheesecake ili ljupke slastice u čaši. 

Kremasti sir sa začinskim biljem 

Sastojci: 3 l mlijeka, sol, žličica limunske kiseline, dl kiselog vrhnja, 3 žlice maslinova  ulja, žličica kajmaka, svježe začinsko bilje (vlasac, kopar...) 

Priprema: Mlijeko zagrijte te čim provrije maknite s vatre i dodajte limunsku kiselinu (možete je zamijeniti limunovim sokom). Ostavite da se ohladi. Ostavite da se cijedi u posudi prekrivenoj gazom pa miksajte  oko 15 minuta s uljem, vrhnjem, kajmakom i soli dok ne postane kremasto. Dodajte sjeckano začinsko bilje, a sirutku sačuvajte.

Koktel sa sirutkom 

Sastojci: litra mlijeka, limun, sok od ananasa, korijen đumbira od jednog centimetra

Priprema: U posudu ulijte litru mlijeka i grijte je gotovo do vrenja. Umiješajte limunov sok i pustite da se ohladi. Talog koji dobijete je sir, a tekućinu procijedite u staklenku i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana. Za bolji okus pomiješajte je sa sokom od ananasa ili čajem od đumbira - narežite đumbir i prokuhajte ga.   

Domaći voćni jogurt 

Sastojci: 2 litre mlijeka, 200 ml jogurta, kompot ili džem od šumskog voća, zaleđeno bobičasto voće

Priprema: Zakuhajte svježe mlijeko dok se ne digne pjena, zatim smanjite vatru i neka lagano vrije najmanje 2 minute. Ostavite dok ne bude mlako. Promiješajte 200 ml jogurta s malo toplog mlijeka pa umiješajte u preostalo mlijeko. Ulijte smjesu u zagrijanu vatrostalnu zdjelu i čvrsto zatvorite. Ostavite jogurt na toplome mjestu najmanje šest sati dok se ne zgruša. Poslužite s džemom ili kompotom te odleđenim bobičastim voćem.

Brza mlaćenica 

Sastojci: 2,5 dl mlijeka, žlica limunova soka

Priprema: U otprilike 2,5 dl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i pustite da odstoji pet minuta. Nakon što je odstajalo još jednom promiješajte pa koristite za pripremu slatkih i slanih jela. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Filomena 13.04.2016.

    radim grčki jogurt.. idealan hladan desetr sa narezanim voćem,. dodajem ga u slastice i slana jela :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare