To je to što me zanima!

Ne podgrijavajte špinat jer se oslobađaju kancerogeni spojevi

Špinat je generalno zdrav, ali s njim treba oprezno postupati jer se nitrati u njima kuhanjem pretvaraju u nitrite, a oni su pak opasni jer se spajaju s aminima i stvaraju kancerogene nitrozoamine
Vidi originalni članak

Kada su posrijedi zdrave namirnice, špinat je bez sumnje jedna od najzdravijih, no treba voditi računa o tomu da se njegovim podgrijavanjem oslobađaju neke štetne tvari, podsjećaju njemački znanstvenici. 

Špinat spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok postotak nitrata, koje resorbira iz zemlje preko korijena. 

"Kada špinat odstoji, a osobito ako je posrijedi termički obrađena naminica količina nitrata se povećava, a oni se u kuhanom špinatu procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i tvore visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima", objasnila je nutricionistkinja i znanstvenica Dagmar von Cramm. 

"Ukoliko samo nakratko podgrijete špinat neposredno prije konzumiranja, ne morate brinuti", kazala je von Cramm, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može biti do gušenja. 

"Ostaci kuhanog špinata ne smiju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba spremiti u hladnjak. Neposredno prije konzumiranja samo ih nakratko podgrijte", rekla je. "Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok."

Špinat se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom.

Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom minerala željeza, što je netočno jer ga ondje i nema u velikim količinama. Usto, ta vrsta željeza, a još je nazivamo neheminskim željezom (za razliku od heminskog kojega ima u hemoglobinu), oblik je koji se slabo i sporo upija u crijevima. Dakle, ne bismo trebali očekivati veću korist u liječenju anemija. 

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Lun@ 777 14.08.2017.

    Točno, kad su moja djeca bila mala već onda se to znalo, a to je bilo pred ohohoho godina.

  • bijesna baba 13.08.2017.

    Pa to je poznato

  • Kiks9286 12.08.2017.

    Znaci ja mogu kontrolirat koju cu hranu podrignut....samo trebam naucit tu foru

Komentiraj...
Vidi sve komentare