To je to što me zanima!

Ne znate gdje su vam ključevi? Počnite pričati sami sa sobom

Ako se ne možete prisjetiti gdje ste ostavili nešto, ponavljajte to što tražite i sigurno ćete to brže naći nego ako šutite, tvrdi znanstvena studija dvaju sveučilišta
Vidi originalni članak

Možda će vas čudno gledati, ali ako pričate sami sa sobom mogli biste se sjetiti gdje ste ostavili sunčane naočale ili ključeve, otkriva zajednička studija Sveučilišta Pennsylvania i Sveučilišta Wisconsin.  Znanstvenici su željeli provjeriti djeluje li ponavljanje riječi poput "ključevi, ključevi, gdje su mi ključevi" na brži pronalazak, prenosi Daily Mail

U prvom eksperimentu znanstvenici su volonterima pokazali 20 fotografija različitih objekata koje su nakon toga trebali pronaći pritom izgovarajući njihove nazive naglas. Na određenim su fotografijama bile smjernice gdje bi se te stvari mogle nalaziti. U drugom su eksperimentu volonteri trebali obaviti virtualni šoping koristeći se fotografijama uobičajenih proizvoda. Nakon toga su trebali pronaći te proizvode i to što brže. 

Volonteri koji su imena proizvoda izgovarali naglas našli su ih prije nego oni koji su tražili u tišini, potvrdila je studija. 

- Izgovaranje riječi naglas pomaže kod fokusiranja na izgubljene stvari, a učinkovitije je nego vidjeti te iste riječi napisane - ističu voditelji istraživanje profesor Gary Lupan i profesor Daniel Swingley. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • kizo1007 20.04.2012.

    i ima li efekta JAVI BRZO

  • doranorafora 19.04.2012.

    PLAĆA, PLAĆA, PLAĆA, PLAĆA...

Komentiraj...
Vidi sve komentare