To je to što me zanima!

Neodoljivi domaći slatkiši "presvučeni" karamelom

Marcipan i likeri obogatit će slastice za odrasle, a djeca će uživati u karameliziranim jabukama i toffee iznenađenjima
Vidi originalni članak

Orašasti plodovi poput lješnjaka, oraha, badema ili kikirikija nezaobilazni su dio toffee ili karamel-slastica. Uz orašaste plodove, poseban okus slasticama podarit će i maslac od kikirikija ili žitne pahuljice. Čokolada se odlično sljubljuje s orašastim plodovima, zato je važan sastojak smjese.
No ne dodajete li je u smjesu, prelijte njome slasticu i podarite im primamljiv izgled. Marcipan ili smjesa od lješnjaka također su odlična baza za kolačiće. Smjesu marcipana i nugata možete obogatiti orašastim plodovima, ali i sjeckanim suhim voćem te likerom. Uvaljajte ih u otopljenu čokoladu i pospite čokoladnim mrvicama ili sjeckanim orašastim plodovima. No za dobre stare karamelizirane jabuke pomiješajte žlicu maslaca, 125 g šećera i 2 žlice vode te na laganoj vatri izradite dok ne dobije smećkastu boju. Jabuke nabodene na štapiće umačite u karamel i po želji ih posipajte.

ČOKOLADNI KOLAČIĆI S KIKIRIKIJEM
Sastojci: šalica vode, 2 šalice šećera, 2 šalice oljuštenih i prženih kikirikija, šalica škrobnog sirupa, pola šalice kikiriki maslaca, 1/4 maslaca, 1/4 žličice sode
Pomiješajte šećer i vodu u srednje velikoj posudi. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi te dodajte škrobni sirup i žličicu soli. Stavite smjesu na vatru i kuhajte na srednje jako vatri. Kad se smjesa zagrije gotovo do vrenja, dodajte kikiriki i nastavite miješati. Maknite posudu s vatre te umiješajte maslac, soda bikarbonu i maslac od kikirikija. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne prožmu. Žlicom stavite oblike u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Pustite da se ohladi i osuši na sobnoj temperaturi. Držite ih u hladnjaku.

ČOKOLADNE PRALINE SA SUHIM VOĆEM
Sastojci: 150 ml mlijeka, 100 g smeđeg šećera, 200 g oraha, 100 g suhih šljiva i grožđica, 100 g maslaca, 200 g čokolade
Zagrijte mlijeko i kad zavrije, umiješajte smeđi šećer. Kratko prokuhajte te u mlijeko umiješajte mljevene orahe i nasjeckane suhe šljive i grožđice. Dobro promiješajte, maknite s vatre i ohladite. U posebnoj posudi otopite maslac i u njega umiješajte čokoladu razlomljenu na kockice. Čokoladu malo ohladite da se ona zgusne te dio ulijte u čokoladne košarice. Dodajte kuglice napravljene od smjese oraha i suhog voće te stavite u čokoladu. U svaku košaricu stavite po jedan badem ili lješnjak i zalijte ostatkom čokolade. Stavite praline u hladnjak i kad se ohlade, poslužite ih.

ČOKOLADNI KIKIRIKI TOFFEE PRUTIĆI
Sastojci: šalica kikiriki maslaca, šalica šećera, 1/3 šalice škrobnog sirupa, 56 g čokolade, 226 g čokoladni cornflakes
Šećer, škrobni šećer i vodu zagrijte dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre, umiješajte maslac od kikirikija i čokoladni cornflakes. Stavite smjesu na lim te pustite da se ohladi i osuši. Narežite je na prutiće i umočite u otopljenu čokoladu. Ohladite.

KARAMELE S BADEMIMA I ČOKOLADOM
Sastojci: šalica šećera, šalica i pol vrhnja, šalica škrobnog sirupa, šalica mlijeka u prahu, 1/3 šalice maslaca, 85 g čokolade
Pomiješajte škrobni sirup, šećer, mlijeko, vrhnje i maslac te zagrijte. Miješajte. Dodajte čokoladu i nastavite kuhati. Maknite s vatre te dodajte žličicu vanilije i prstohvat soli. Razmažite smjesu po limu i posipajte nasjeckanim bademima. Ohladite preko noći.

NAJSLAĐA BOŽIĆNA BAJKA SPRAVLJENA OD ŠEĆERA 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare