To je to što me zanima!

Neugodni mirisi lako se mogu 'iseliti' iz stana

Deterženti i omekšivači rublja ne mogu ukloniti ni prikriti miris plijesni i zaštite od moljaca. Prirodni materijali poput pamuka i vune jače upijaju mirise
Vidi originalni članak

Osim odjeće, miris duhanskog dima upijaju i zidovi, ali i pokućstvo te tepisi i zavjese. Ukloniti ga mogu samo čistači na bazi ozona, kaže Ruth Travis, predsjednica američkog Instituta za licencijsko čišćenje. Molekule ozona vežu se na one duhanskog dima te ih spaljuju. Uz cigarete, u skupinu tvrdokornih mirisa ulaze i miris mlijeka, hrane za bebe, umaka, ali i “nezgoda” kućnih ljubimaca. No pravodobno djelovanje na izvor mirisa može spriječiti njegovo upijanje, tvrdi Travis. Mrlju najprije osušite papirnatim ručnikom te nekoliko puta isperite hladnom vodom. Ako i dalje osjetite neugodan miris, mrlju isperite mješavinom bijelog octa i vode, u istom omjeru. No miris plijesni ne uklanjajte sami. U dodiru sa sredstvima za čišćenje plijesan može izazvati alergije.
>>>Kemijskim čišćenjem tepiha svakih 12-18 mjeseci osvježit ćete boju, ali i ukloniti dubinsku nečistoću iz tkanine
>>>Prirodni materijali poput pamuka i vune jače upijaju mirise nego sintetički. Također su veći “mamac” moljcima
>>>Redovito čišćenje kuhinjskih elemenata, osobito onog za otpad, spriječit će zadržavanje neugodnih mirisa u kuhinji
>>>Imate li najezdu glodavaca u domu, neugodan miris možda je posljedica uginulih životinja. Obavezno pozovite stručnjake
>>>Miris sredstva protiv moljaca najlakše ćete ukloniti redovitim provjetravanjem odjeće. Isto vrijedi i za miris vlage. Odjeću prozračite prije pranja jer deterženti i omekšivači rublja ne mogu ukloniti ni prikriti miris plijesni i zaštite od moljaca.
>>>Dim od sagorijevanja voska mirisnih svijeća požutjet će tepihe i zavjese, tvrdi Travis. Također ga je teško ukloniti jer ostavlja masni trag na pokućstvu i zidovima. Što je svijeća mirisnija, njen vosak je masniji i teže se uklanja, dodaje Travis.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare