To je to što me zanima!

Njega kožnate odjeće: Pravu čuva ulje lana, umjetnu otopina

S prave kože mrlje najbolje uklanjaju pasta za zube i lak za kosu, a s umjetne alkohol. Sol s kožnih čizama i cipela skida otopina vode i alkoholnog octa
Vidi originalni članak

Koža je nezaobilazan dio zimske garderobe, a da bi trajala što dulje treba je pravilno održavati. Unatoč tome što je poprilično izdržljiva može popucati, a u njezi pomažu losioni iz kućne radinosti. Dovoljno je pomiješati alkoholni ocat i laneno ulje u omjeru 1:2 i u mješavinu umočiti krpu pa njome prebrisati odjeću od kože, piše Mrs Clean

Losion za čišćenje suknji, jakni i haljina

Sastojci: 3-4 žlice soka od limuna, 1/4 šalice maslinovog ulja i po želji dodajte nekoliko kapi ulja čajevca

Priprema: Sve sastojke pomiješajte i stavite u bočicu s raspršivačem. Pošpricajte željeni odjevni komad i istrljajte suhom krpom sve dok se ne počne sjajiti. Limun će očistiti prljavštinu, a maslinovo ulje nahraniti kožu. 

Čišćenje remena i cipele

Cipele i remen izrađeni su od čvršće kože pa im je potrebna intenzivnija njega. Treba ih najprije dobro očistiti alkoholnim octom, a potom ispolirati maslinovim uljem, prešanim orahovim uljem ili pčelinjim voskom. To će kožu nahraniti i spriječiti trošenje te pucanje. 

Uklanjanje mrlja i plijesni

U uklanjanju mrlja s kožnih komada pomažu pasta za zube, odstranjivač laka za nokte bez acetona i lak za kosu. Pasta za zube najbolji je izbor za manje mrlje, a treba je samo nanijeti na mrlju, istrljati i potom isprati. 

Mrlje od tinte uklonit će odstranjivač laka za nokte bez acetona, dok je lak za kosu odličan za tvrdokornije mrlje. Treba ga nanijeti direktno na mrlju i potom prebrisati vlažnom krpom. Postupak treba ponoviti sve dok mrlja ne nestane. 

Uklanjanje soli s cipela

Tijekom zime, naročito po snijegu, na kožnim čizmama i cipelama mogu ostati mrlje od soli koje nagrizaju kožu i uništavaju je. Mješavina alkoholnog octa i vode u omjeru 1:1 pomaže u njihovom čišćenju, a dovoljno ju je nanijeti na krpu i prebrisati cipele.

Čišćenje umjetne kože

Umjetna koža za razliku od prave nije toliko izdržljiva i zahtjeva posebno čišćenje. Čisti se mješavinom vode i nježnog dječjeg šampona ili deterdženta za pranje suđa. Krpu treba umočiti u mješavinu i potom iscijediti te obrisati željeni komad. Previše mokra krpa može uništiti umjetnu kožu i ostaviti neželjene mrlje. Nakon čišćenja odjevni komad treba prebrisati suhom krpom, piše eHow

Mrlje se na umjetnoj koži čiste vatom s nekoliko kapi alkohola, osobito one od boje ili tinte. Međutim, s alkoholom treba biti oprezan zato što može uništiti odjevni komad pa ga treba najprije prebrisati krpom i hladnom vodom, a potom suhom krpom. 

Vunene veste, pernate jakne i kašmir traju uz pravo čuvanje

Idi na 24sata

Komentari 8

  • MoreMore 19.12.2013.

    Ima li tko savjet, kako ocistiti mrlju od kemijske olovke s crvenih koznih rukavica?

  • mago civo 12.12.2013.

    Najviše volim kožicu reš pečenu s mladog odojka...tako ju dobro očistim...

  • Bezobrazno zelene 12.12.2013.

    Za njegu kožnate odjeće i obuće jako je dobra i nivea krema. Treba je dobro namazati, malo pustiti da se krema upije u kožu a zatim finom krpom izglancati..

Komentiraj...
Vidi sve komentare