To je to što me zanima!

Normalni fizički poslovi postat će puno teži ako čuvate tajne

Prilikom čuvanja tajni aktivira se dio mozga zadužen za fizičko opterećivanje, pa što je tajna veća, to su nam poslovi poput nošenja namirnica ili šetanja psa naporniji
Vidi originalni članak

Pripadnice ljepšeg spola loše su u čuvanju tajni i najčešće već u prvoj prilici izdaju to povjerenje. Međutim, čuvanje tajni je i veliki emocionalni teret koji utječe na fizičko stanje onoga tko šuti kao i na njegovu sposobnost da svakodnevne poslove radi s lakoćom, pokazuje studija američkog Sveučilišta Tufts. 

Znanstvenici su nastojali otkriti postoji li veza između metafora poput "tajna je teret" i stvarnosti, prenosi Daily Mail. Volonteri su podijeljeni u dvije grupe, u jednoj su bili oni koji su čuvali tajnu koja može promijeniti život, a u drugoj oni koji su čuvali manju tajnu. Nakon toga su trebali procijeniti kolika je visina i udaljenost do brda. 

Oni koji su čuvali veću tajnu procijenili su visinu brda kao i udaljenost do istog daleko većom nego što zaista jest, za razliku od onih koji su čuvali tajnu manje težine. Također, onima koji su čuvali tajnu o nečijoj nevjeri svakodnevne su poslove kao što je nošenje namirnica ili šetanja pas bili naporniji nego inače, potvrđuje studija. 

Senzomotorni dio mozga koji je zadužen za fizičko opterećenje aktivira se prilikom čuvanja tajni. Što je tajna veća, posvećujemo joj više pažnje što nas opterećuje psihički, ali i fizički, pa su nam i najobičniji poslovi puno teži, tvrde stručnjaci. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare