To je to što me zanima!

Nove su linije kontracepcijskih pilula još opasnije od starih

Neke žene umrle su mjesec dana od početka uzimanja pilula, a rizik od krvnih ugrušaka dvostruko je veći kod novih marki kontracepcijskih pilula nego kod starih
Vidi originalni članak

Nove marke kontracepcijskih pilula uzima oko milijun žena, one sadrže ženske spolne hormone estrogen i progesteron i nemaju nuspojave kao što je debljanje. Ali, upravo zbog tih hormona povećavaju rizik za stvaranje krvnih ugrušaka u rukama i nogama dvostruko u odnosu na stare marke, a četiri puta ako se ne uzimaju nikakve kontracepcijske pilule, pokazala je studija .

Istraživanje se pojavilo nakon što se 21-godišnja djevojka iz Velike Britanije  srušila i umrla od krvnog ugruška na plućima, manje od mjesec dana nakon što je počela uzimati pilule s progesteronom naziva Levonorgestrel. Istraživači sa Sveučilišta Nottingham otkrili da najveći rizik nose one s drospirenonom, umjetnim hormonom koji se nalazi i u kontracepcijskim pilulama Yasmin.

Nancy Berry (16) iz Londona uzimala je kontracepcijske tablete Femodene mjesec dana jer su joj ublažavale menstrualne tegobe. I ona je umrla od ugruška u krvi, piše Daily Mail.

Postoji li uopće sigurna kontracepcija i više o toj temi možete pročitati na portalu Zdrava Krava. 

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Cukrena 27.05.2015.

    Sve to nisam imala i bez toga..Valjda sam takve sreće..A to da mnoge cure koriste bez savjeta liječnika to je...možda da povedu više brige nebi ni bilo opasnosti..

  • bambic 27.05.2015.

    Ja sam uzimala Yasmin tri godine prije prve trudnoce i sve bilo ok...isla sam na redovne kontrole i 1×godisnje su mi vadili krv.Nakon trudnoce sam se opet vratila na Yasmin i bilo je sve ok,menge nisu bolne,nema pristica obilnih krvarenja a nisam se nista debljala.Mislim da samo treba biti pod ljecnickom kontrolom a danas mnoge mlade cure uzimaju tablete na svoju ruku.

  • iPsy 27.05.2015.

    Kontracepcijske su nekome ublažile tegobe, a nekom ih donjele. Teško je i odredit u našim bolnicama kome i kako pomoć...pa svakom tko ima iole problema s hormonima ih odmah prepisuju. A što se cisti tiće pomoći će prirodni čajevi od ljudi koji se stvarno u to razumiju...

Komentiraj...
Vidi sve komentare