To je to što me zanima!

Novi Zeland pretvara se u zonu nepušenja velikim porezima

Kroz četiri godine kutija cigareta na novom Zelandu će postupnim povećanjem poreza koštati oko 90 kuna, a kritičari kažu da će to potaknuti tržište na "crno"
Vidi originalni članak

Novozelandska vlada ponovno je pritisnula tamošnje pušače i dodatno ih motivirala na odricanje, najavljujući povećanje poreza od 40 posto na duhan i duhanske proizvode, piše Washington Post. Novi Zeland danas ima jedne od najvećih cijena duhanskih proizvoda, a kutija cigareta tamo će u prosjeku koštati oko 90 kuna do 2016. godine. 

Vladini dužnosnici i predstavnici zdravstvenih organizacija vjeruju kako će mjere poskupljenja natjerati brojne pušače na potpuni prestanak pušenja.

Broj pušača na Novom Zelandu pao je za 30 posto od 1986., a koliko su vlasti ozbiljne u svojoj namjeri poticanja nepušenja dokazuje i nedavno razmatranje povećanje cijene cigareta na 100 novozelandskih dolara ili 465 kuna. Iako je ta ideja odbačena, vlasti će novim zakonima prisiliti trgovce da sakriju cigarete s vidljivih mjesta u dućanima.

Porezi na cigarete

Dok se u Novom Zelandu već naplaćuje 70 posto poreza na cigarete, u Francuskoj taj porez iznosi 80 posto. U Kini i SAD-u porez na cigarete je oko 40 posto. U Hrvatskoj pušači na svaku kutiju cigareta plaćaju od pet do devet kuna poreza, ovisno o marki cigareta.

- Prodaja cigareta brzo pada, a oni koji nisu prestali pušiti svakako su smanjili broj cigareta nakon povećanja cijena - rekao je predsjednik novozelandskog Antipušačkog lobija ASH, Michael Colhoun.

Brojni kritičari ovih metoda napominju kako će drastičan rast cijena cigareta potaknuti ljude slabijih primanja na kriminal, ali i omogućiti procvat "crnom" tržištu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Sonador 26.05.2012.

    ''Prodaja cigareta brzo pada, a oni koji nisu prestali pušiti svakako su smanjili broj cigareta nakon povećanja cijena''; kakav naivac... To što ljudi ne kupuju cigarete u trgovinama ne znači da su prestali pušiti.

  • gandi1 26.05.2012.

    Tako trebaju napraviti i kod nas. Crno tržište bi proradilo, ali ipak bi cigareta i pušenja bilo manje.

  • zvončica1 25.05.2012.

    naravno da će procvast crno tržište,bit će to raj za krijumčare!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare