To je to što me zanima!

Novim umjetnim sladilom protiv nezdravog šećera

Sladokusci se ne moraju odreći slastica: bijeli rafinirani šećer može se zamijeniti palatinozom ili sladom raznih žitarica koji ima ugodan okus
Vidi originalni članak

Osim što deblja, bijeli otrov modernog doba izaziva karijes i čitav spektar različitih bolesti. Jedna od mogućih zamjena za šećer su umjetna sladila koja se na policama trgovina nalaze više od 20 godina, a stručnjaci ne posustaju u otkrivanju novih. Njemačka tvrtka Palatinit predstavila je palatinozu, disaharid blago slatkog okusa dobiven iz saharoze. Novo umjetno sladilo poznato je i pod generičkim nazivom izomaltuloza. Prednost palatinoze je u niskom glikemijskom indeksu, zbog kojeg sporije ulazi u krv i produljuje osjećaj sitosti. Budući da nije štetan za zube stručnjaci marljivo traže mogućnosti za primjenu u prehrambenoj industriji. Sladovi od žitarica najprihvatljivija su zamjena za šećer, a dobivaju se  procesom fermentacije.
Rižin i kukuruzni slad imaju ugodan slatkast okus koji podsjeća na med, dok je ječmeni intenzivnije arome i gorkaste note. Mogu se nabaviti u trgovinama zdrave hrane. U odnosu na rafinirani šećer sladovi od žitarica imaju manje kalorija te znatno više željeza, kalcija i magnezija. Ukusni su dodatak kolačima, a odlično se slažu s orašastim plodovima. Mogu se koristiti u većini recepata, što nije slučaj s gustim jabučnim sirupom koji zbog okusa zaslađuje voćne slastice i kiselo-slatke umake. 

Smeđi šećer od saharoze i melase oplemenjuje specifičnim okusom, no treba pažljivo kupovati kako umjesto pravog ne biste kući donijeli obojeni, bijeli šećer. Smedi šećer ima tek desetak kalorija manje od bijelog, ali zato sadrži više minerala. Pravi smeđi šećer proizvodi se samo od šećerne trske, a nikako od šećerne repe.

>>Tamni šećer ne daje čvrstoću kao bijeli rafinirani pa kod izrade nekih krema i tijesta treba imati na umu da postoji rizik da se ne dignu

>>Jela se mogu zasladiti i suhim voćem koje je osobito ukusno u slatkom kruhu, kolačima i slasticama. Suhe šljive i marelice mogu se namočiti, nasjeckati ili izmiksati, a zatim poslužiti kao nadjev za palačinke. Pasta pripremljena od lješnjaka i groždica jako je slatka te može zadovoljiti i najveće sladokusce.



Idi na 24sata

Komentari 1

  • svi_smo_doma 03.07.2009.

    Čim je umjetno - nije zdravo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare