To je to što me zanima!

Obilježavamo nacionalni Tjedan školskog doručka: Ovogodišnja tema je povrtni doručak

Rezultati CroCOSI istraživanja pokazali su da u Hrvatskoj tek jedno od petero djece u dobi od 8 godina svakodnevno konzumira povrće, pa je Tjedan posvećen povrtnom doručku
Vidi originalni članak

Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. Zato se od 2020. godine svakog listopada, uoči Svjetskog dana hrane, slavi nacionalni Tjedan školskog doručka, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.  

Ove godine Tjedan školskog doručka slavi će se od 11. do 15. listopada, a posvećen je povrtnom doručku.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo zašto je doručak najbolji obrok u danu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Inače, Tjedan školskog doručka pokrenut je u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, kako bi se podigla svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za učenike, te kako bi se omogućilo školama da pokažu svoje programe doručaka putem uzbudljivih natječaja i promotivnih aktivnosti.

- Rezultati CroCOSI istraživanja pokazali su nam da u Hrvatskoj samo jedno od petero djece u dobi od 8 godina svakodnevno konzumira povrće. Zato smo ove godine željeli pokazati kako povrće ima svoje mjesto u svakom obroku, pa i u školskom doručku. Povrtni školski doručak prilika je da učenici dan započnu zdravim obrokom, isprobaju nešto što im je možda novo te da uče i istražuju o važnosti konzumacije povrća uz druženje i zabavu -  istaknula je Helena Križan, socijalna pedagoginja iz tima
projekta Živjeti zdravo.

Škole su pozvane da na različite načine proslave povrtni doručak: Uvođenjem novih povrtnih doručaka na školski jelovnik, uključivanjem učenika u ocjenjivanje jela, intervjuiranjem svojih vrijednih školskih kuharica/kuhara, izradom tjednih planova povrtnih školskih doručaka, učenjem o Tanjuru pravilne prehrane te na mnoge druge kreativne načine. Na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo, u rubrici #ŽivjetiZdravoUŠkoli nalaze se i dodatne ideje za škole i roditelje, ali i niz materijala kojima se mogu koristiti učitelji i odgojno-obrazovni djelatnici, te roditelji koji žele pronaći ideje za doručke, kao i sama djeca, koja mogu iskoristiti različite edukativno-zabavne materijale. Među njima je i brošura HZJZ posvećena povrtnom doručku.

Proslavi školskog doručka pridružile su se mnogobrojne osnovne škole diljem Hrvatske, poznati chefovi David Skoko, Marko Gajski i Nastasja Chiara Petrić te mnogi drugi gastroblogeri koji su putem svojih društvenih mreža podržali ovu hvalevrijednu inicijativu.
Njihove ideje i poruke mogu se pronaći putem #ŽivjetiZdravoUŠkoli, a cijeli projekt pratite na društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo – Facebooku i Instagramu, poručuju iz HZJZ. 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare