To je to što me zanima!

Obiteljski odmor razveselit će dijete i pomoći razvoju mozga

Zajedničko igranje i istraživanje oslobađa tvari koje utječu na dobrobit, primjerice opioide, oksitocin i dopamin. To su neurotransmiteri koji smanjuju stres i aktiviraju tople osjećaje
Vidi originalni članak

Želite li svojoj djeci pokloniti nešto zaista vrijedno, što može koristiti njihovom razvoju? Klonite se trgovina i skupih igračaka, puno bolje rješenje mogao bi biti - zajednički proljetni odmor. Naime, prof. dr. Jaak Panksepp, pionir afektivne neuroznanosti na Sveučilištu u Washingtonu, otkrio je da upravo obiteljski odmori mogu poboljšati razvoj mozga kod djece.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Igranje i istraživanje, dvije aktivnosti koje nisu dio svakodnevne škole i rada, dovode do rasta mozga koji je povezan s 'kognitivnim funkcioniranjem, socijalnom inteligencijom i dobro usmjerenim, ciljno usmjerenim ponašanjima', objašnjava i britanska dječja psihologinja, dr. Margot Sunderland

FORMULA SRETNOG DJETINJSTVA Odgoj po danski: Nema igrački, temperaturu skidaju uz prozor

I ne samo to, već igranjem i istraživanjem zajedno oslobađamo neurokemijske tvari koje utječu na dobrobit, uključujući opioide, oksitocin i dopamin. To su neurotransmiteri koji smanjuju stres i aktiviraju tople osjećaje ljudi jednih prema drugima, i kod odraslih i kod djece, pojašnjava ona. 

Istraživanje je također pokazalo da se raspon pažnje kod djece povećava nakon što su samo 20 minuta provela vani, na otvorenom, što može biti posebno korisno za djecu koja imaju dijagnozu ADHD-a, korisnije od lijekova. Izloženost novim sredinama u kojima se ima što otkriti, također je povezana s višim IQ-om kod djece, prenosi Matador Network. 

UVJERENA U LJUBAV 'Ne želi moj novac': Vjenčat će se za 45 godina mlađeg dečka

Dakle, ako ne znate što biste poklonili djeci, odlučite se za lijepi zajednički odmor. Njima će sigurno koristiti, a i odraslima uvijek dobro dođe odmak od svakodnevice.  

 POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA'  S IVANOM ŠARIĆEM: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Srcana 31.01.2020.

    Nema boljeg i ljepseg od obiteljskog putovanja ili izleta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare