To je to što me zanima!

Ocat, vino i med daju sklad jelima iz kineske kuhinje

Kineska kuhinja nudi brojne zanimljive i naoko nespojive kombinacije okusa i začina koje će i najzahtjevnije gurmane ostaviti bez ijedne riječi
Vidi originalni članak

Najveća pažnja tijekom pripreme kineskih jela pridaje se pomnom sjeckanju povrća i odabiru začina, a kuhanje je uglavnom jednostavno. Prženje na jakoj vatri u woku (kineskoj širokoj tavi zaobljena dna) traje tek nekoliko minuta, tako da povrće i meso ostaje hrskavo izvana, a sočno iznutra. Umjesto woka, za pečenje, pirjanje ili prženje može poslužiti i duboka tava od lijevanog željeza ili teflona. U jelima dominiraju slatko-kiseli i ljuti okusi, a odlično nadopunjuju pečenja i povrtne delicije. Najčešće se dobivaju mješavinom octa ili vina i meda, a slani sojin umak rabi se kao dodatak koji daje boju juhama i složencima.

Ljuto-kisela juha od sastojaka prema želji
Sastojci: 250 g piletine, svinjetine ili škampa narezanih na kockice, 1 l pilećeg temeljca, 75 g mješavine kineskog zamrznutog povrća (ili svježeg, prema želji), umućeni bjelanjak, žličica škrobnog brašna izmiješana s 3 žlice vode, jako usitnjena čili papričica, žličica papra, 2 žlice sezamova ulja
Priprema: U velikoj posudi za kuhanje zakuhajte meso ili ribu i ostavite na laganoj vatri 10 minuta (škampe samo pet minuta). Dodajte preostale sastojke i lagano kuhajte oko 5 minuta. Čim se zgusne, poslužite je u zdjelicama za juhu i ukrasite listićima peršina.
Wan tan: pikantni mesni smotuljci
Sastojci: mladi luk, pet skuhanih kestena, 125 g očišćenih škampa, 250 g mljevene svinjetine, izrađeno jaje, malo crnog papra, žlica sojina umaka, žlica sezamova ulja, 2 žlice škrobnog brašna, malo soli
Priprema: Umijesite tanko tijesto od 30 dag mekog brašna, 2 jaja, soli i malo ulja te ostavite da odstoji. Razvucite ga i odrežite kvadratne listove po 5 cm. Usitnite sastojke i dobro ih izmiješajte tako da dobijete glatku masu. Listove tijesta raširite. U sredinu stavite punu žličicu smjese. Navlažite kuteve i lagano ih zakrenite. Smotuljke skuhajte u posudi za kuhanje na pari ili pržite u dubokom ulju 20 min.
Pržena piletina s kikirikijem
Sastojci: 300 g pilećih fileta, 100 g poriluka, 100 g kikirikija, žličica nasjeckane ljute papričice, žlica i pol gustina, 50 ml sojina umaka, češanj češnjaka, žličica đumbira u prahu, 50 ml bijelog vina
Priprema: Pileće filete pospite gustinom. Poriluk narežite, a češnjak nasjeckajte i popecite kikiriki. Zatim izvadite iz tave i ispecite piletinu, ljutu papričicu i poriluk. Vratite kikiriki i sve pomiješajte s porilukom. Gustin razmutite vodom, dodajte nasjeckani češnjak, sojin umak, đumbir, vino i začine prema želji. Piletinu s kikirikijem poslužite s rižom, noklicama ili kroketima te dodajte sojin umak.
Proljetne rolice s piletinom i povrćem
Sastojci: Nadjev: 15 dag piletine, 5 g nasjeckanih bambusovih mladica, 15 dag šampinjona, 1/2 poriluka, žličica sezamova ulja umak: žličica smeđeg šećera, žličica gustina, 2 žličice umaka od soje, žlica pileće juhe, 2 žlice prošeka
Priprema: Pripremite tijesto od brašna, vode i soli te ispecite tanke palačinke.Kratko pržite meso s kukuruznim brašnom, bambusovim mladicama, porilukom i gljivama na sezamovu ulju. Dodajte začine za umak i pustite da ispari. Nadjenite palačinke te rubove zatvorite vodom i brašnom. Rolice pržite u mnogo suncokretova ulja dok ne postanu hrskave.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare