To je to što me zanima!

Od akni do madeža: 5 znakova da je vrijeme za dermatologa

Čak i najmanje promjene na madežima mogu ukazivati na rak kože, dok pojačano ispadanje kose može biti posljedica lijekova ili hormonalne neravnoteže
Vidi originalni članak

Madeži mogu skrivati rak kože pa ih treba povremeno prekontrolirati. Valja paziti na promjenu u veličini madeža ili njegovog oblika, osobito na područjima između prstiju, ispod grudi, na vratu, po ušima, nosu i kapcima, piše Beauty High.

Znakovi za uzbunu 

  • Ako jedan dio madeža izgleda tamnije i nepravilnije od drugog dijela.  
  • Ako madež umjesto ovalnog ili okruglog oblika ima nepravilne rubove. 
  • Ako madež mijenja boju i ima i neobične crvenkaste, plave i bijele nijanse. 
  • Ako je promjer madeža veći od šest milimetra.
  • Sve promjene boja i oblika te svrbež i krvarenje. 

Akne

Jako upaljene akne bolne su i najčešće ne reagiraju na uobičajene načine liječenja. One mogu ostaviti ožiljke na koži pa se preporučuje što prije potražiti stručnu pomoć. 

Iako pomažu preparati na bazi salicilne kiseline koja čisti kožu i smanjuje upalu, oni nisu dovoljni. Najbolji izbor je kombinacija preparata i antibiotika koje će sukladno s dijagnozom odrediti dermatolog.

Ispadanje kose

Za pojačano ispadanje kose uzrok se može kriti u hormonalnoj neravnoteži zbog policističnih jajnika, problema sa štitnjačom ili korištenja kontracepcijskih pilula. Osim toga gubitak vlasi može biti posljedica stresa, promjene u prehrani i uzimanje lijekova.  

Nakon gubitka kilograma uobičajeno je ispadanje vlasi, a najčešće je posljedica manjka proteina. Osim toga, određene vrste lijekova, kao lijekovi za akne, betablokatori (za visoki tlak), antikoagulanti (za razrjeđivanje krvi) i antidepresivi također mogu izazivati probleme s kosom. 

Crvenilo u licu koje ne prestaje

Crvenilo u licu koje ne prestaje može biti posljedica rosacee. Ova kožna bolest češća je kod žena, ali teže pogađa muškarce. Simptome pojačavaju začini, alkohol i visoke temperature, a liječi se lijekovima, ali i laserskim tretmanima. 

Psorijaza

Ekcemi na koži koji se ne povlače mogu ukazivati na psorijazu. Ova se kožna bolest prepoznaje po crvenim mrljama i ljuskicama, a iako točan uzrok nije poznat znanstvenici vjeruju da se stanice kože razmnožavaju brže nego što uspiju proizvesti keratin, koji je odgovoran za tvrdu površinu kože. 

Simptome mogu ublažiti kreme i gelovi koji pomažu u zadržavanju vlage i terapije ultraljubičastim svijetlom. 

Idi na 24sata

Komentari 38

  • AntonTrdić 18.02.2014.

    ja nisam jos primjetio ni jedan na svojem tijelu osim na ledima di ne vidim

  • MarijaJurić 17.02.2014.

    redovito kontroliram madeže..

  • mare0809 17.02.2014.

    znam da se ne tiče ove teme al meni su se na koži vrata i ispod pazuha pojavile smeđe mrlje. Na tim mjestima koža izgleda kao da je prljava. Jel netko možda zna nešto o tome?

Komentiraj...
Vidi sve komentare