To je to što me zanima!

Od bresaka nastaju kolači, lagani ljetni deserti i kokteli

Aromatične i sočne breskve najbolji su povod za lagane i osvježavajuće ljetne deserte, a nekoliko trikova vrsnih kuhara svako jelo pretvara u gastroposlasticu
Vidi originalni članak

Pravo je vrijeme za uživanje u breskvama - ovo tipično ljetno voće dozrijeva od lipnja do rujna, a obično se smatra da su kasnije sorte aromatičnije od ranih. Breskve su osobito pogodne za voćne salate - kombinirane s jednom vrstom voća kao što su maline, koje se svojom aromom odlično slažu s breskvama, ili s mješavinom voća. 

Poširane u blagom šećernom sirupu, možete ih vruće poslužiti s vrhnjem ili sladoledom, a ohlađene u pudingu ili kolaču. Vrlo su ukusne i u slanim jelima, primjerice složencima i pirjanim jelima sa ili bez mesa. Svježe breskve, kompot ili džem od bresaka koriste se za nadijevanje te ukrašavanje kolača i sladoleda. Mogu se i flambirati.

U receptima se breskve mogu zamijeniti nektarinama. No nektarine su katkad malo slađe, pa je potrebno manje šećera nego u receptu s breskvama. Kožica breskve kuhanjem postaje tvrda i žilava, pa ih je prije pripreme poželjno oguliti. To ćete najlakše učiniti tako da ih na minutu potopite u vruću vodu, a potom u hladnu. No nemojte ih predugo držati u vodi jer će izgubiti dio arome i hranjivih sastojaka. 

Meso bresaka tamni kad je izloženo zraku, pa ih nakon rezanja treba odmah pripremiti ili pojesti. No tamnjenje možete spriječiti tako da kriške uronite u sok limuna ili ananasa. Breskve zriju i nakon što se uberu, ali zato u njihovu soku zrenjem neće porasti količina šećera. Ranije ubrani plodovi dozret će kod kuće stavite li ih u papirnate vrećice, čime ćete održati odgovarajuću količinu vlage.

Želite li sačuvati breskve za zimu, od njih možete napraviti izvrsne kompote, želee, umake i likere ili ih narezati te osušiti na suncu.

Breskve s rumom 

Narezane breskve prelijevaju se sirupom, koji se priprema od šećera, vode, limunova soka i ruma. Mogu se jesti odmah ili sačuvati kao zimnica u staklenkama, uz malo konzervansa.

Gusti sok 

Očistite pet kg bresaka, sameljite ih u stroju za mljevenje mesa, ulijte dvije l prokuhane vode, 60 g šećera i ostavite na hladnom dva, tri sata. Protisnite, zagrijte sok na 75°C i ulijte u staklenke.

Džem od kokosa, bresaka i malina

Sastojci: Po 500 g malina i bresaka, 5 žlica kokosa, 6 žlica likera od kokosa, 500 g šećera za želiranje

Priprema: Breskve ogulite i narežite. Izmiješajte s malinama, kokosovim pahuljicama, likerom i šećerom te ostavite da stoji dva sata. Kuhajte četiri minute i ulijte u sterilizirane staklenke.

Breskve melba: klasični desert

Sastojci: 4 breskve, 8 žlica sladoleda od vanilije, 375 g malina, 4 žlice šećera u prahu

Priprema: Za umak zgnječite maline i protisnite ih kroz sito. Umiješajte prosijani šećer. Breskve ogulite, narežite na kriške i rasporedite u četiri posude. Prekrijte sladoledom od vanilije i umakom.

Pita od bresaka

Sastojci: 250 g brašna, 120 g maslaca, 70 g šećera, 3 žumanjka, žlica vina, 5 jaja, 100 g šećera, 120 g mljevenih badema, limun, 400 g bresaka

Priprema: U veliku zdjelu prosijte brašno. Dodajte šećer i maslac te dobro izmiješajte. Dodajte vino i žumanjke pa umijesite tijesto. Ostavite ga da odstoji sat vremena. Kalup za pečenje namastite i pospite brašnom. Tijesto razvaljajte i pecite na 160°C oko 15 minuta. Pomiješajte jaja, šećer, naribanulimunovu koru i mljevene bademe. Na tijesto složite polovice bresaka pa ih zalijte kremom od mljevenih badema. Pecite još 35 minuta.

Aromatično voće s likerom

Sastojci: 2 breskve, 2 kruške, 2 šljive, 4 svježe smokve, 2 naranče, 3 žlice likera od naranče

Priprema: Breskve, kruške i šljive narežite na četvrtine, a smokve i šljive napola. Stavite ih u vatrostalnu posudu, prelijte narančinim sokom i pecite 18 min na 200°C. Izvadite iz pećnice, prelijte likerom i pecite još šest minuta.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare