To je to što me zanima!

Od pire krumpira nastaju fine kiflice i mesni složenci

Nenadani gosti iznenadit će se začinjenim kockicama krumpira, a pire se može lagano prenamijeniti u složenac s mesom i sirom ili kiflice
Vidi originalni članak

Ostane li vam pirea nakon ručka, možete ga lako prenamijeniti u novu krumpirovu slasticu. Za kiflice od krumpira u pire dodajte jaje i brašno pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte kiflice i pržite ih u ulju dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Ove kiflice možete iskoristiti za doručak ili večeru, a odlično prijaju uz vrhnje, jogurt ili majonezu. Od pirea možete složiti i brzi složenac. Propirjajte mljeveno meso s lukom i temeljcem, začinima i malo umaka od rajčice. Ulijte pire u vatrostalnu posudu, prekrijte mesom i ploškama sira te pecite nekoliko minuta. Za iznenadne goste možete složiti brzu zakusku. Krumpire kuhajte u slanoj vodi 10-ak minuta, ocijedite pa izrežite na komade. Posebno zgnječite češanj češnjaka i pomiješajte s čilijem i kuminom. Dodajte malo crvene paprike i vinskog octa. Krumpir kratko popržite na ulju pa dodajte preljev od začina. Poslužite s čačkalicama.

PIRE KRUMPIR S PESTOM ILI KUPUSOM
Sastojci: kg krumpira, svježi peršin, žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja, 2 dl mlijeka, 2 žlice gotovog pestaPrepolovite krumpir i kuhajte u slanoj vodi oko 15 do 20 minuta. Ocijedite pa pomiješajte s maslinovim uljem, pestom i nasjeckanim svježim peršinom. Polako dodajite mlijeko. Mutite mikserom. Nemojte odmah dodati svu količinu mlijeka kako bi odredili željenu gustoću. Volite li kremastiji pire, dodajte više mlijeka. Posolite i još kratko umutite. Ovaj pire najbolje pristaje pečenjima. No umjesto pesta u pire krumpir možete staviti i svježi kupus i mladi luk. Tada na kilogram krumpira stavite 200 g kupusa i 40 g luka. Kupus se dodaje pireu na pari, a luk se s mlijekom zagrije pa doda pireu.

OMLET S GRAŠKOM, KRUMPIROM I PURETINOM
Sastojci: 4 krumpira, 6 jaja, 120 g dimljene puretine u komadu, 150 g graška, 2 manja luka, sok limuna, solKrumpir skuhajte u slanoj vodi, ali ne do kraja, ocijedite i narežite na komadiće. Skuhajte i grašak. Pećnicu zagrijte na 200°C. Jaja umutite sa solju i paprom. Sitno nasjeckani luk kratko popržite na maslinovu ulju. U vatrostalnu posudu stavite sve sastojke te na kockice narezanu dimljenu puretinu. Prelijte jajima i pecite dok se na vrhu ne počne stvarati zlatno-smeđa korica. Služiti možete i hladno i toplo.

PALAČINKE OD PIRE KRUMPIRA
Sastojci: pire krumpir (količina po želji), jaje, žlica brašna, 1,5 žlica mlijeka, 1,5 žlica svježeg peršinaPeršin sitno nasjeckajte pa sve sastojke izmiksajte u blenderu. Želite li tanje palačinke, dodajte još malo mlijeka, a za deblje palačinke stavite još malo brašna. Zagrijte i nauljite tavu za palačinke. Žlicom za juhu vadite smjesu i pecite kao i palačinke. Okrenite nakon što počnu probijati mjehurići. Nakon što ispečete prvu krumpir-palačinku, kušajte ju, ako vam nedostaje okusa, dodajte soli ili peršina.

GUSTA JUHA OD KRUMPIRA
Sastojci: 50 g maslaca, 4 poriluka, luk, litra pilećeg temeljca, 2 krumpira, 2 dl vrhnja, svježi listovi peršinaOperite i nasjeckajte poriluk. S nasjeckanim lukom ga kratko propržite na tavi dok ne postane staklast. Krumpir ogulite i narežite na kockice pa ga s porilukom i lukom prebacite u posudu za juhu te prelijte temeljcem. Kuhajte dok povrće ne postane meko. Maknite s vatre pa sa štapnim mikserom izmiksajte povrće u juhi. Ponovno je ugrijte. Prije posluživanja na tanjur stavite žličicu vrhnja i pospite peršinom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare