To je to što me zanima!

Odgojite sretno dijete: Učite ga pozitivnosti i samodisciplini

Hvalite njihov trud, a ne samo rezultat te ih ne uspoređujte s drugima. Puno se šalite i smijte. Pokažite im koliko ste ponosni, ne zbog rezultata, nego i zbog uloženog truda
Vidi originalni članak

Kako bi djeca bila sretna, važno je da su i roditelji zadovoljni. Krećući od te postavke, sljedećih nekoliko savjeta mogu vam pomoći da odgojite sretno dijete. Vrlo je važno od najranije dobi učiti ih da svatko ima pravo pogriješiti te da je i neuspjeh dio života.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No treba ih naučiti i pozitivnom stavu prema neuspješnim situacijama jer on dokazano vodi manjoj depresiji u kasnijoj dobi. Christine Carter, autorica knjige “Optimizam je tako usko vezan za sreću da su gotovo ista stvar”, tvrdi da su ljudi s pozitivnim stavom uspješniji u školi, sportu i na poslu te zdraviji. Jedan od koraka na putu da dijete postane sretan čovjek je i da ne težite savršenstvu - ni kod sebe ni kod djece.

Opustite se i uživajte, a dijete će uživati u zajedničkim trenucima. Razvijanje samodiscipline također je važno za budućnost. Naučite ih kroz jednostavne izazove, poput onog da pričeka da svi sjednu za stol prije nego što počne s jelom.

I NIJE HIGIJENSKI Obraz ili čelo: Ne ljubite djecu u usta jer tako stvarate žrtve

Vrlo važan je i način na koji komunicirate s djetetom. Ne morate se uvijek složiti s njegovim stavovima, ali je važno da mu dopustite da ih slobodno iskaže. Na taj način jačate vezu i dajete im do znanja da ste uvijek uz njih. Hvalite ih na pravi način.

Pokažite im koliko ste ponosni, ne zbog rezultata, nego i zbog uloženog truda. Ne uspoređujte ih s drugom djecom. Umjesto toga, objasnite im zašto neko ponašanje nije prihvatljivo. Šalite se i smijte s djecom. Tako ih potičete na kreativnost. I na kraju, budite bliski jer osjećaj zajedništva djeci je izvor sreće.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 30.12.2019.

    Da bi dijete bilo sretno prvenstveno roditelji su ti koji bi trebali biti sretni. Pricati, igrati, objasnjavati treba sto vise. Samo ne prisiljavati na nesto.

Komentiraj...
Vidi sve komentare