To je to što me zanima!

Odresci: Ispecite svoju kartu za gurmanski raj

Brojnim načinima pečenja i pripremanja umaka, odrezak među sladokuscima već stoljećima održava svoj kultni status
Vidi originalni članak

Među najpoznatijim odrescima je zasigurno bečki, čija priča seže u prošlost bizantskih gozbi, gdje se posluživao obložen zlatnim listićima. Kako je zlato bilo skupo, kuhari su se dosjetili paniranja. Meso je zadržalo zlaćanu boju, a postupak pripreme se zadržao do danas. Francuska inačica bečkog odreska je “cordon bleu”, piletina ili teletina punjena šunkom i sirom, uvaljana u mrvice i svijetlo pržena. Odrezak u paniranim krušnim mrvicama našao je put i do hrvatskih krajeva, gdje je teletina punjena sirom i praškom šunkom postala tradicionalnim nedjeljnim ručkom. Fiorentinski biftek je specijalitet talijanske kuhinje. Odrezak s kostima mora biti debeo dva prsta, a priprema se na roštilju. Biftek, koji tradicionalno može biti krvav, peče se tek minutu sa svake strane. Odrezak od japanske Wagyu govedine je najskuplji na svijetu, a u mesnicama u Berlinu kilogram košta oko 1900 kuna. Bešamel umak obogaćen začinima i raznim dodacima, poput gljiva ili povrća, dat će fantastičan okus odrescima od mesa. Osnovni sastojak bijelih umaka je kiselo vrhnje, čiji će okus upotpuniti začini poput bosiljka, kadulje, mažurana, peršina ili kopra. Za vrhunski okus možete umiješati kisele krastavce, senf ili vino. Poslužite ga uz odreske od bijelog mesa, ribe ili povrća. Jednostavni svijetli umak možete dobiti dodate li ulju na kojem ste pržili meso temeljac, vino, luk, brašno te ga na kraju začinite. Osnova crvenog umaka je koncentrat od rajčica ili svježe rajčice, a obogatiti se može začinima te maslinama, pinjolima ili bademima. Gurmanska nepca neće moći odoljeti umaku od tri žlice džema od brusnica ili višanja koji odlično paše uz odreske od tamnog mesa. Vinegret umak od jaja, senfa, octa i bijelog vina odlično se prožima s odrescima mesa i povrća.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare