Povrće i voće bogato je hranjivim nutrijentima, a još više vitamina skriva njihova kora. Važno je samo da namirnice nisu prskane pesticidima i da dolaze iz organskog uzgoja. Jedna od njih je i krumpir u čijoj se kori skriva i do 20 posto ukupnih vitamina kao što je vitamin B. Možete ga pripremati kao pole pečene u pećnici.
|
Foto: Fotolia
Koža patlidžana obiluje fitonutijentima, nasuninom koji sprječava oštećenja stanica koja mogu biti posljedica starenja ili bolesti, piše <a href="http://www.womenshealthmag.com/nutrition/stop-peeling-fruits-and-vegetables">Women's Health</a>. Može ga se puniti mješavinom povrća i peći u pečnici.
|
Foto: Fotolia
Većina hranjivih sastojaka skriva se upravo o kori batata. Ona sadrži vitamin C, kalij i betakaroten, sastojke neophodne za jači imunitet, dobar vid te zdravu sluznici grla i nosa. Slično kao i patlidžan, i batate možete prerezati po pola i puniti povrćem.
|
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
Kora krastavca bogata je antioksidansima i vlaknima koji jačaju imunitet, sprječava zatvor i blagotvorno djeluje na zdravlje probavnog sustava. Krastavce se može koristiti u salati ili kiseliti.
|
Foto: Fotolia
Mrkvu treba dobro oprati i može se jesti, poručuju nutricionisti. U njezinoj se koži kriju antioksidansi i vitamin A koji čuvaju vid, zdravlje kose i noktiju, a studije su potvrdile da smanjuju rizik od raka. Isto djelovanje ima i pastrnjak.
|
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
U kori jabuke skrivaju se kvercetin, vitamin C i triterpenoidi, spojevi koji djeluju antikancerogeno. Studije su potvrdile da jedenje jabuke s korom olakšava probleme s disanjem, produljuje osjećaj sitosti i štiti memoriju.
|
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Kora voća i povrća skriva vitamine neophodne za zdravlje kose, noktiju i pluća, ali preporučuje se jesti namirnice koje nisu prskane ili dolaze iz organskog uzgoja
Obožavam povrće a ne gulim ništa što nije prijeko potrebno..mrkva i krastavci mi najfiniji svježi,iz vrta samo oprani...
MAX 2010
02.12.2014.
oprati u čarliju sa žicom..........ili obrisati u traperice I baciti pajceku I pojesti čevape.......
maksuzija
02.12.2014.
Nema ništa gore nego jesti kupovnu neoguljenu jabuku koja je jako puna vitamina, ali i još više puna pesticida i drugog smeća sa kojim se šprica svaka 2 tjedna. Da da veliki proizvođači jabuka da bi imali veliki i dobar urod špricaju svaka 2 tjedna sa svakakvim preparatima ali neki i češće špricaju pa si Vi mislite jeli je jabuka zdrava neoguljena.