To je to što me zanima!

Okruglice - slasne na pizzi, neizostavne u prilozima

Talijanima su mesne okruglice nerijetko sastavni dio objeda,a ako ih nema u glavnom jelu, bit će ih u juhama. U Afganistanu su dodatak pizzama
Vidi originalni članak

Okruglice od mljevene teletine možete uvaljati u krušne mrvice i poslužiti kao predjelo, skuhati u bistrim juhama kao dodatak, a pečene s umakom od rajčice i prilogom kao glavno jelo. Svestrane  okruglice bez problema prelaze granice jela i priloga, ali i nacija. Južnotirolski specijalitet su heljdine okruglice, koje se pripremaju od žemlji, ali uz dodatak heljdina brašna. Tijestu se dodaje i sivi sir narezan na kockice. Da bi ostale okrugle, prije pripreme dobro ih je uvaljati u malo brašna.
U Bugarskoj ih, kao i u dijelovima Hrvatske, nazivaju ćufte, a pripremaju ih od mljevenoga junećeg i svinjskog mesa s krušnim mrvicama i nasjeckanim lukom. Kineske mesne okruglice poznate su i kao “lavlje glave” jer se prave u različitim veličinama, od pet do deset cm promjera. Male okruglice, kuhane na pari ili u vodi, koriste u juhama, a kantonske okruglice od junetine serviraju uz jelo dim sum. Afganistanci mesne okruglice dodaju pizzi, a kod Talijana neizostavan su dio objeda. Nema li okruglica u glavnom jelu, sigurno su u juhi.

ZAMRZNUTE ZA BRZO JELO
Mesne okruglice mogu se zamrznuti, ali najprije ih je potrebno dovršiti. Možete ih složiti na pladanj, pokriti folijom i zamrznuti. Zatim ih pakirajte u količinama potrebnim za jedan obrok i potrošite u roku od tri mjeseca. Rok uporabe je tri mjeseca, a dodaje li se slanina, traju mjesec dana manje. Možete ih lagano odmrznuti i skuhati u umaku od rajčice.

AROMATIČNE KUGLICE S VRGANJIMA
SASTOJCI: 200 g staroga kruha bez kore, 50 ml vrhnja, 100 ml mlijeka, 100 g maslaca, 3 jaja, 1/2 žličice soli, 400 g vrganja, 40 g brašna

Narežite kruh na kockice, dodajte vrhnje, mlijeko, 50 g rastopljenog maslaca i jaja te začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Ostavite 60 minuta da omekša. Gljive narežite na kockice. Popržite 20 g usitnjene ljutike i češanj češnjaka, dodajte gljive i pirjajte dok ne ispari tekućina. Dodajte začine. Ohladite gljive i s brašnom ih dodajte namočenom kruhu. Izmiješajte, oblikujte u okruglice i kuhajte oko 12 minuta dok ne isplivaju na površinu. Poslužite ih uz zelenu salatu ili rastopljeni maslac s parmezanom.

TURSKI SPECIJALITET
SASTOJCI: kilogram krumpira, šalica brašna, 2 jaja, pola žličice sode bikarbone, 10 dag svježeg sira, žličica soli, žlica maslaca, šalica kiselog vrhnja, 2 češnja češnjaka

Skuhani krumpir ogulite i dobro izgnječite da ne ostanu grudice. Čim se ohladi, dodajte sir, jaje, sodu bikarbonu i brašno. Ako je tijesto premekano, dodajte malo brašna. Izradite okruglice veličine oraha. Pržite na maslacu dok ne postanu zlaćane. Prelijte vrhnjem s usitnjenim češnjakom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare