To je to što me zanima!

Olovo iz cijevi i boja još uvijek vreba na mozak

Olovo je posebno opasno jer povećava rizik od demencije, a ovaj toksični metal koristio se u proizvodnji boja, vodovodnim cijevima, benzinu...
Vidi originalni članak

Pesticidi će otjerati kukce, ali i otrovati ljude ako se ne koriste pravilno. Prije suočavanja sa životinjicama koje su zauzele teritorij ukućana važno je “evakuirati” svu posteljinu, hranu, dječje igračke i druge predmete u koje se mogu uvući čestice otrovnog izobutana, piretruma i aromatskih destilata nafte koji oštećuju kožu i dišne puteve. Prostorije u kojima se koriste valja prozračiti, a djecu poučiti kako se takve kemikalije ne smiju dirati. I aceton za skidanje laka s noktiju, ako se rabi u neprozračenoj prostoriji, može oštetiti živčani sustav, jetra i želudac, kožu te osjetilne i probavne organe. Preporučuju se skidači laka bez acetona i što manje kemikalija. Uljne boje za dom sadrže čak 300 toksičnih kemikalija i 150 potencijalno kancerogenih koje lako isparavaju tijekom bojenja pa ih je bolje zamijeniti vodenim. Olovo povećava rizik od demencije, a ovaj toksični metal koristio se u proizvodnji boja, vodovodnim cijevima, benzinu. Iako se njegova uporaba drastično smanjila u domovima koji su sagrađeni u posljednjih desetak godina, i dalje se mogu pronaći u vodovodnim cijevima ili ostacima boje koja pada s prozora i vrata.

I repelenti mogu biti opasni za ljude
Kemikalije koje odbijaju insekte također se ubrajaju u pesticide. DEET, aktivni sastojak koji sadrži niz sprejeva protiv komaraca, može biti neurotoksičan za trudnice i djecu, pokazali su rezultati francuske studije. 

Benzen iz ljepila šteti bubrezima
Benzen, kemikalija koje ima u ljepilu, bojama, vosku i deterdžentima, osobito je štetna za bubrege. Kod ljudi koji su svakodnevno izloženi benzenu povećan je rizik od raka bubrega, a on također može oštetiti i pluća te jetra, pokazuju britanska istraživanja.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare