To je to što me zanima!

Opasne bakterije poput MRSA-e mogu prenijeti sestre s kute

Novo istraživanje koje je obuhvatilo 40 odjela intenzivne skrbi otkrilo je da se bakterije otporne na antibiotike mogu prenijeti s pacijenta ili predmeta u sobi na rukave ili džepove sestre
Vidi originalni članak

Medicinske sestre su te koje najčešće "pokupe" i prenose bakterije otporne na antibiotike na odjelima intenzivne skrbi, otkrilo je novo američko istraživanje. 

Obično se bakterije s pacijenta na sestru prenesu na njihove odore, najčešće na rukave i džepove te preko dijelova namještaja u bolesničkoj sobi, a to su najčešće rukohvati na krevetima, otkrili su. Sestre tako mogu širiti dalje te opasne bakterije.

- Ova studija je poziv na oprez svim zdravstvenim djelatnicima koji od sada trebaju razmišljati drugačije. Bilo koji tip skrbi ili samo ulaz u sobu sada treba gledati na drugačiji način - objasnio je dr. Deverick Anderson, voditelj studije, piše WebMd.

U studiji su proučavali 40 odjela intenzivne skrbi na Sveučilišnoj bolnici Duke. Uzorke su uzimali s odjeće medicinskih sestara prije i poslije 12-satne smjene. Također uzimali su i uzorke i od svih pacijenata o kojima su sestre skrbile i sa svih predmeta u njihovim sobama. 

Fokusirali su se na pet patogena poznatih kao infekcije koje se teško liječe, uključujući i bakteriju otpornu na antibiotike MRSA-u. 

U 22 slučajeva barem jedna od pet bakterija prešla je s pacijenta ili iz sobe na sestrinu odoru. U šest slučajeva prešle su na sestru i na sestrinsku sobu, a u 10 slučajeva prešle su s pacijenta na predmete u sobi. Nisu primijetili prijelaz sa sestre na pacijenta ili sa sestre na sobu. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • skallyo 03.11.2016.

    lala

  • rosethorn 29.10.2016.

    blago nama kaj smo otkrili Ameriku pa nam sada ameri mogu otkriti toplu vodu ;).....ili je to možda vijest stara cca 25 - 30 godina ...

  • magaszag 29.10.2016.

    Istina... Zato naši doktori operiraju samo one koji dođu preko veze...Što manje operacija, to manje rizika za MRSA u 21stoljeću....Uostalom tko kaže da u operacijskim salama sve mora bit sterilno...kad rade čistačice ko anesteziolozi...da cititram ministra = imamo najbolje zdravstvo u svijetu...nitko tko je umro se nije požalio...

Komentiraj...
Vidi sve komentare