To je to što me zanima!

Opasne gljivice stanovnici su svake druge perilice za suđe

Gljivice, koje se nastanjuju u perilicama, opasne su za dijabetičare te ljude sa slabim imunitetom i plućnim infekcijama, a može ih se spriječiti pranjem octom
Vidi originalni članak

Gljivice Exophiala, Rhodotorula i Candida parapsilosis koje mogu ugroziti ljudsko zdravlje pronašli su u 62 posto perilica za suđe, pokazala je studija objavljena u časopisu Medical Mycology. Topla i vlažna unutrašnjost perilice s ostacima soli idealan je okoliš za razmnožavanje gljivica, a njihovo udisanje može rezultirati infekcijama koje se teško liječe, piše Daily Mail.

Osobito su ugroženi oni koji uzimaju antibiotike, imaju slabi imunitet ili zdravstvene probleme poput dijabetesa i cistične fibroze. Kod takvih pacijenata velik je rizik od nastanka plućnih i kožnih infekcija, objasnili su znanstvenici. 

Obavezno pranje jednom na mjesec

Ipak, postoje određene mjere kojima se može smanjiti količina gljivica u perilici, a najjednostavnije je koristiti sodu bikarbonu, ocat i izbjeljivač za pranje perilice. To bi trebalo učiniti barem jednom na mjesec i potom isprati toplom vodom te suhom krpom obrisati unutrašnjost.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • astra24 10.07.2013.

    gluplji članak nisam već davno pročitala,tablete za suđe su tako jake da skidaju boju sa suđa,svaki mjesec se mašina pere sa specijalnim sredstvom za dezinfekciju toliko jakim da su i cijevi odvoda čiste,sve nosi pred sobom ,temperatura vode u perilici je od 40-75 stupnjeva po izboru i sad će mi netko reći da to sve nije ništa nego da jedino treba još mojeg prljackanja u octu. Stvarno svašta

  • mudrica x 09.07.2013.

    žena mi upravo čita članak,baš me interesuje komentar(dobila je minus).

  • ivanfilip 09.07.2013.

    Upravo su gljivice bile argument mojoj boljoj polovici da ne kupujemo perilicu suđa....meni je namjenila tu ulogu!!! Borim se za svoja prava...uspijeh varijabilan!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare