To je to što me zanima!

Originalan 'nakit' za vaš dom: Biljke koje žive samo od zraka

Neobičan ali jedinstven hrvatski proizvod spaja ljepotu zračnog bilja i tradicionalni skandinavski nakit za interijere. Himmeliji su originalan proizvod Ružice Božić Cerovac, Zadranke sa zagrebačkom adresom.
Vidi originalni članak

Himmeliji su tradicionalni ornamenti koji potječu iz nordijske kulture, a izrađuju se od slame. Već stoljećima se u obitelji izrađuju u vrijeme Božića i vješaju iznad blagovaonskih stolova gdje vise sve do ljeta.


“Himmel” na švedskom znači nebo, a himmeliji simboliziraju usjev nadolazeće godine, blagostanje i vjeru u svijetlu budućnost. Velik i raskošno ukrašen himmeli nagovještava bogat urod u nadolazećem razdoblju, pojašnjava Ružica Božić Cerovac (38), koja je inspiraciju za svoj brend Kote living pronašla upravo u skandinavskom himmeliju. Njezini ukrasi za dom izrađuju se od puno stabilnijeg materijala koji obećava trajnost i predivan sjaj.


- Himmeli Kote izrađujem od mesinga. Taj je metal bio na neki način logičan izbor jer zlatnom bojom podsjeća na slamu, a za razliku od nje trajan je materijal. Nošeni strujanjem zraka stalno se kreću dok vise sa stropa, tako da se na njima lomi svjetlo pa prekrasno svjetlucaju. Zato sam ih i nazvala nakitom za dom - kaže nam Zadranka sa zagrebačkom adresom.


Prije “dizajnerskih voda” radila je kao ekonomistica. Preokret se dogodio prije šest godina, kad je shvatila da nije sretna načinom života koji vodi.


- Dala sam otkaz na radnome mjestu i otvorila obrt te se počela baviti dotadašnjim hobijem, a to je izrada nakita od srebra. A nakit za dom, ta je ideja došla nekoliko godina kasnije, kad sam na jednom putovanju kupila trajne biljke koje ne treba saditi u zemlju nego žive naizgled od zraka. U svojoj radionici sam im tad napravila metalne stalke. Oni svojim specifičnim izgledom zaista jesu nakit za dom, a inspirirani su himmelijima - kaže Božica.Svaki himmelij kao gosta može primiti jednu zračnu biljku.


- Tillandsije su nadimak dobile jer kao epifit nemaju potrebe za korijenjem i zemljom te sve što im treba crpe iz vlage koju im nudi okoliš. Nisu nametnici, ne ugrožavaju druge biljke i žive naizgled od zraka. Većina vrsta svoja staništa ima u Srednjoj Americi - pojašnjava Božica.

Zračne biljke imaju poprilično dug životni vijek - žive od pet do 20 godina, a ako se pravilno njeguju, u tom periodu izbace mladicu koja nastavlja životni ciklus.


- Treba ih držati  na svijetlome mjestu u zatvorenom ili otvorenom prostoru tijekom ljetnih dana, no uvijek prijeti opasnost od opeklina pa treba izbjegavati direktno sunce - pojašnjava dizajnerica i dodaje kako je proces sastavljanja himmelija kreativan proces za svaku obitelj.


- Simbolika blagostanja koju himmeliji nose sa sobom proizlazi upravo iz trenutka sastavljanja himmelija te prilike u kojoj se uživa u zajedništvu, solidarnosti i osjećaju blagostanja dok smo okruženi sa svojom obitelji, u spokoju svojega doma. Imajući u vidu da živimo ubrzanim tempom života i nemamo slobodnog vremena napretek, zamišljeno je da slaganje traje od 15 do 30 minuta.

Ono izvorno što sam htjela postići tim proizvodom, i čini mi se da sam u tome uspjela, je da himmeliji zaista pozivaju obitelj na okupljanje te mi kupci nerijetko šalju slike iz svojih domova i pišu kako su ih svi zajedno doma slagali i veselili se uspješnom sastavljanju. Vješajući ih u svojim domovima ostaje im podsjetnik na trenutak.

Vjerujem da je himmeli simbol blagostanja upravo zbog procesa kojim nastaje - produkt je zajedništva i suradnje ukućana - poručuje dizajnerica.

O ovome nikad ne razmišljamo: Hrana koju mi danas jedemo nekad je služila kao lijek za razne bolesti

Idi na 24sata

Komentari 4

  • tallija 15.11.2018.

    to meni treba

  • ozanavg 15.11.2018.

    Predivne su mi tilandsije. Na zalost vise sam ih vec ubila. Ne znam s njima 😓

  • 14.11.2018.

    Jako lijepo izgleda

Komentiraj...
Vidi sve komentare