To je to što me zanima!

Osjetljiva mimoza: Pogledajte kako ova biljka doista reagira

Izraz "osjetljiva kao mimoza" nastala je zbog fascinantnog svojstva ove biljke da reagira na vanjske podražaje, zbog čega se čini da može komunicirati s ljudima
Vidi originalni članak

Mimosa pudica (lat. sramežljiva mimoza) je biljka puzavica fascinantna po svom jedinstvenom svojstvu reakcije na dodir. Ta je vrsta porijeklom iz Južne Amerike, a ima je i u Hrvatskoj. Vjeruje se kako je izraz "osjetljiv kao mimoza" nastao upravo zbog osjetljivosti ove biljke na vanjske podražaje.

Njezino lišće reagira skupljanjem na dodir, ali i na puhanje, grijanje ili trešnju. U edukacijskom videu prikazanom na YouTubeu vrlo se dobro vidi kako mimoza reagira na ljudski podražaj, zbog čega je postala zanimljiv dodatak svakom domu.

Biljku dodir uznemiruje uslijed čega specifične regije njezinih stanica otpuštaju kemikalije, uključujući kalijeve ione koji tjeraju vodu iz stanica. Ta se voda potom raspršuje, gubi se tlak u stanicama i one kolabiraju, zbog čega se lišće zatvara. Iako znanstvenici ne znaju koja je evolucijska svrha zatvaranja listova, vjeruje se kako je mimoza to svojstvo razvila da bi mogla odbiti potencijalne predatore.


Idi na 24sata

Komentari 22

  • beebee 30.04.2012.

    Mrzim tu biljku,ni krivu ni dužnu, vjerovatno jer su mi je tisuću puta spomenuli u djetinjstvu. Uvijek je bila razlog za uvijene kritike :"Gospođo, imate lijepu kćer, ali osjetljiva je kao Mimoza".Tako da to "mimoza" mi je ostalo kao nešto vrlo pogrdno u uhu.

  • tomas9d 25.04.2012.

    ovo je članak o "našoj" mimozici

  • user_139303 25.04.2012.

    Ova biljka je baš posebna, imam ju kod kuće, zovem ju stidljivka....

Komentiraj...
Vidi sve komentare