To je to što me zanima!

Osmijeh za zdravlje: Tko se smije, taj dulje i zdravije živi

Smijanje aktivira zrcalne neurone, pa je smijeh zarazan. Osim što je ljekovito, zajedničko smijanje povezuje i dugoročno smanjuje stres te štiti srce
Vidi originalni članak

Smijanje je važan preduvjet zdravlja, a za dugovječnost je iznimno važna sposobnost “smijanja samom sebi”, pokazalo je najnovije američko istraživanje. Sudionici studije koji su se šalili na vlastiti račun pokazali su se veselijima od ostalih ispitanika te su imali manje pesimističan stav prema budućnosti. Kad se ljudi smiju, istežu se mišići lica i tijela, povećavaju se puls i krvni tlak, brže dišu i s više kisika opskrbljuju stanice. Smijanje je nešto poput blažeg vježbanja, slažu se znanstvenici. 

Smijeh, šale i optimizam povezani su s boljim zdravljem, a pošalice pokazuju razvijenost socijalnih vještina zbog kojih nas drugi lakše prihvaćaju - što je opet povezano s osjećajem zadovoljstva, objašnjavaju psiholozi. Osim toga, oboljeli od autizma ili shizofrenije nemaju smisla za humor, a proučavanje mehanizama smijanja može pomoći da se shvati što polazi krivo u takvim stanjima, napominje znanstvenici. U teškim vremenima recesije, kad mnoge okolnosti ne ovise o pojedincu, uvijek se možete našaliti na vlastiti račun. 

Smijanjem se troše kalorije

Smijanjem se sagorijevaju kalorije, pokazalo je američko istraživanje. Znanstvenici su izračunali da 10-15 minuta smijanja sagori 50 kalorija. No nemojte se veseliti prije vremena jer se tih 50 kalorija lako vrati. Primjerice, pojedete li čokoladu, odnosno zasladite li se kockicom koja ima isti broj kalorija. 

Humorom se bori protiv stresa

Intenzivan stres povezan je s padom imunološkog sustava. Neka istraživanja pokazala su kako smisao za humor može povisiti razinu antitijela, koja se bore protiv infekcija u organizmu.

Ogorčenost je poremećaj

Dugoročnu ogorčenost neki psihijatri smatraju psihičkim poremećajem. U liječenju te negativne emocije pomažu oprost i smijeh. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Faustina009 16.08.2011.

    Smjeh i šala su lijek - samo onda kada se nikoga sa time ne izruguje sa tim smjehom ili se ne smije nečijoj nevolji ili patnji..Zdrava i dobronamjerna šala i smjeh su uvijek dobrodošli.

Komentiraj...
Vidi sve komentare