To je to što me zanima!

Otkrijte ljepotu svijeta iz udobnosti naslonjača!

Od srednje Europe do Oceanije, “Velika enciklopedija zemalja” u 16 svezaka oduševljava bogatstvom i zanimljivošću informacija
Vidi originalni članak

Umjesto da o važnim nacionalnim i političkim pitanjima iza zatvorenih vrata odlučuju političari, u Švedskoj to čine sami građani tako da izađu na referendum. Čak i ako rezultati nisu onakvi kakve vlada priželjkuje, poštuju se. Zato nema ni štrajkova radnika, kojih nije bilo od 1937. Za razliku od odmjerenih Šveđana, na brdovitom Balkanu sporo se dogovara, ako uopće. Tako su Kosovari teškom mukom izborili slobodu, koju su čekali od 12. stoljeća, još od doba Osmanlija. No nakon što se Republika Kosovo osovi na noge, čeka je blistava budućnost. Barem tako kaže UNESCO, koji je manastire kod Peći i Gračanice te onaj u Dečanima uvrstio na svoj popis svjetske kulturne baštine, a Kosovu predviđa dobru zaradu od turizma. Izgleda da su Kosovari već spremni; nacionalna valuta im je, naime, euro. Kao i Crnogorcima, koji dopuštaju neograničen unos deviza koje gosti mogu trošiti u turističkim odredištima poput Budve ili na rafting brzacima rijeke Tare. Za razliku od Kosova, gdje se turistima prije ulaska u zemlju preporučuje cijepljenje protiv hepatitisa A i B, za Crnu Goru injekcija nije potrebna. No, za svaki slučaj, dobro je znati telefonske brojeve koji život znače poput onih hitne pomoći i policije te pomoći na cesti. No nađete li se na krivoj strani Cipra, neće vam trebati. Pokušate li u zemlju ući preko sjevernog dijela otoka, koji je pod turskom vlašću, mogli bi vas vratiti doma. No Malta će vas sigurno prihvatiti. S obzirom na to da je zbog blage klime cijele godine prikladna za odmor, ne morate žuriti na put. Niti smijete - najveća dopuštena brzina u naseljenim područjima je 40 km/h.
Želite li saznati više o svim zemljama svijeta, njihovim običajima, prošlosti, ekonomiji, turizmu i načinu života, na kioscima potražite "Veliku enciklopediju zemalja" u 16 svezaka. Posljednji, šesnaesti svezak, Oceanija i kazalo, u prodaji je od 16. lipnja za 49,90 kn. Ukoliko ga propustite na kioscima, potražite ga na našem webshopu.

Karte svih zemalja svijeta
Bez obzira na to volite li putovati ili pišete školski rad, zemljopisne su karte praktičan način za upoznavanje zemalja i njihovih geografskih obilježja. "Velika enciklopedija zemalja" donosi detaljne karte, kao i satelitske snimke svih zemalja svijeta.

Valute i važni carinski propisi
Osim službene valute, korisne informacije poput mogućnosti elektroničke trgovine kreditnim karticama ili one putnim čekovima također su sastavni dio opisa svake zemlje obrađene u "Velikoj enciklopediji zemalja". Ona također raspolaže podacima o dopuštenim svotama novca koji se unose u zemlju ili izvan nje.

Bezbrižno i lako putovanje
Uz podatke o ograničenju brzine i prijevoznim sredstvima koja su vam na raspolaganju, "Velika enciklopedija zemalja" donosi pregled potrebne dokumentacije te isprava koje će vam omogućiti nesmetano, sigurno i bezbrižno putovanje te boravak u zemljama koje ćete posjetiti. Uz njih, detaljno su opisani i carinski propisi.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • voreti3 04.04.2009.

    Kupio - odlično izdanje, baš mi se sviđa. Preporučam

  • jgjfjxf 02.03.2009.

    Ja uopce ne znam odakle vam petlja da pisete o drugim zemljama koje vas okruzuju kao da su smece ''treba se cijepiti zelite li otici u BiH,Srbija....'' Onda se treba i za Hrvatsku cijepiti jer je isti narod! Sram neka vas bude sta piste!!! 24 sata je smece od novina ali da toliko smrdi nisam znal. Iz vas hrvatstvo izbija... Fuj,fuj ,,fuj.......................

Komentiraj...
Vidi sve komentare