To je to što me zanima!

Otkrijte sve tajne pripremanja domaće peke u Skuhatćute

Novi broj gastro magazina Skuhatćute donosi najbolje recepte za domaću peku i 16 ljetnih rižota te prijedloge za jeftin i ukusan ručak s ćuftama ili polpetama
Vidi originalni članak

Na ljetnom jelovniku predlažemo recepte za teleću peku, mesne okruglice i najbolje rižote od mesa, plodova mora i povrća 

U novom broju magazina Skuhatćute donosimo recepte za domaću peku. Srdačni domaćini iz konobe "Roko" u Gornjim Brelima otkrili su male tajne dalmatinske spize, a osim mirisne teleće peke na jelovniku je i odrezak nadjeven pršutom i mekim sirom te salata sa sirom, povrćem i aromatičnim začinskim biljem. 

Pripremili smo 16 ljetnih rižota od povrća, mesa i plodova mora. Tikvice i blitva neka posluže kao inspiracija za kombiniranje sa sipom, kozicama i hobotnicom, a piletinu, puretinu i tamnije vrste mesa najbolje je istaknuti gljivama i porilukom. Osim sjeckanja namirnica, čestog miješanja i podlijevanja juhom rižot ne zahtijeva mnogo truda, a na stol stiže za samo pola sata. 

Prijedlog za brz i jeftin ručak su i ćufte ili polpete - mesne okruglice koje se kuhaju u umaku od rajčice ili dodatno zapeku u pećnici. Mljeveno meso se miješa s rižom, kruhom natopljenim u vinu ili puni slaninom i mozzarellom. Ćufte se pripremaju diljem svijeta, a osobito su popularne u skandinavskim zemljama, gdje ih poslužuju uz osvježavajuće voćne džemove i pire-krumpir. 

U novom broju donosimo savjete i trikove za starinski specijalitet - razljevaču, zlevanku ili zlevku. Iako ju je u prošlosti pratio glas sirotinjskog jela, danas je sve omiljenija jer nudi brojne mogućnosti kombiniranja sastojaka. Osnovni sastojci su jaja, ulje i brašno. Vrlo često koristi se kiselo vrhnje i svježi sir, koje možete zamijeniti jogurtom ili mlijekom. 

Za zanimljiviju teksturu dio pšeničnog brašna može se zamijeniti kukuruznim.Tako će dobiti rustikalni štih, a ponekad se dodaje i pšenična krupica (gris). Sezonske tikvice daju neodoljivu sočnost ovom jelu, a iskušati možete i patlidžane ili krumpire, koji se također često koriste. U kombinaciji s voćem i šećerom postaje osvježavajući desert.            

Skuhatćute pronađite u subotu 20. srpnja na svim kioscima uz 24sata za 1,99 kuna. Ne zaboravite na vaše recepte s fotografijom jer najslasnije nagrađujemo!

Idi na 24sata

Komentari 12

  • twinsi2 19.07.2013.

    moj tata je pravi majstor sa pekom:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare