To je to što me zanima!

Otkrili prvi slučaj gdje mužjak pauka jede ženku nakon seksa

Objašnjenje za ovakvo ponašanje istraživači nalaze se u činjenici da su mužjaci pauka vučjaka neobično dominantni, što inače nije slučaj jer su ženke obično veće
Vidi originalni članak

Mužjak pauka vučjaka jede starije ženke, što je prvi slučaj preinačenih uloga u divljini, jer su do sad uglavnom ženke bile smrtonosnije za mužjake, otkrili su biolozi u Urugvaju. Više različitih vrsta ženki pauka pojede mužjake nakon parenja, ali kod vrste pauka vučjaka, pronađene u Južnoj Americi, situacija je obrnuta.

Istraživači ovu pojavu objašnjavaju time što su mužjaci pauka vučjaka neobično dominantni, što inače nije slučaj jer su ženke obično veće. Pauk vučjak čeka u svojoj jazbini posjet ženke koja želi parenje, a nakon toga se odlučuje želi li parenje ili "večeru", objašnjava voditeljica istraživanja Anita Aisenberg.

- Mužjaci se češće pare s djevicama visoke tjelesne kondicije i taj način osiguravaju uspješnu budućnost potomstva. Ženke s boljom tjelesnom kondicijom daju više jaja, a samim tim više mladih. Starije ženke češće završavaju kao večera - kaže Aisenberg.

Seksualni kanibalizam je široko dokumentiran u paukova i to je normalan tijek njihova života. Neke ženke pauci čak jedu svoje mlade nakon što se izlegu.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Sir Crocodile 25.03.2013.

    Poštovani, na našem portalu ispod svakog članka postoji opcija "Prijavi ispravak" te postoji pravilo broj 7 koje kaže da je zabranjeno "Ukazivanje na greške u člancima putem komentara (u tu svrhu koristite opciju 'Prijavi ispravak' koja se nalazi ispod teksta).

  • paklena naranča 16.04.2011.

    naravno, vole djevice :D super su mi pauci.

  • juliet 15.04.2011.

    napokon muški pauk kaže Take That Bitch!

Komentiraj...
Vidi sve komentare