To je to što me zanima!

Otkrili trik kojim se kalorije u tjestenini drastično smanjuju

Tjestenina je omiljeni prilog i dodatak jelima u svijetu - zbog svoje dostupnosti, cijene i zasitnosti. Ipak, dosta je kalorična, a ako se samo ohladi gubi kalorije
Vidi originalni članak

Tjestenina, koliko god ukusna bila, je sama po sebi škrob koji nije osobito dobar za nas. Tako 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini škrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo. Ipak, znanstvenici imaju dobru vijest za sve ljubitelje tjestenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj, piše The Telegraph.

Sve što treba napraviti je ne jesti je odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji Trust Me, I'm a doctor.

U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.

- Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi - rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.

Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • prajdali 08.11.2015.

    Nisam znao.Ohladiti pa grijati tjesteninu ? Neću.

  • spacegoddess 08.11.2015.

    kad se posusi pola bacis paa manje pojedes:P

  • reginella 08.11.2015.

    Ma doadni su s tim "novim otkricima" o hrani; u prehrani treba biti zatupljeno sve u umjerenim količinama! Nema tu neke teške filozofije! Svaka vrsta hrane ima svoju ulogu u funkioniranju oganizma, i to je to.

Komentiraj...
Vidi sve komentare