To je to što me zanima!

Otkriven je uzrok gubitka kose tipičnog za muškarce

Problem leži u folikuli dlake na određenom dijelu tjemena, one se sužavaju zbog čega vlas postaje miskroskopski tanka i oku nevidljiva, otkrilo je istraživanje
Vidi originalni članak

Visoki zalisci te ćelavost koja seže do polovice tjemena tipičan je pokazatelj "muške" ćelavosti za koju se dosada smatralo da je nasljedna. No zapravo defekt u stanicama korijena spriječava nastanak nove i mlade kose, otkrili su američki istraživači. Osposobljavanje tih stanica za normalno funkcioniranje mogao biti lijek za mnoge muškarce, smatraju oni. Prema novim saznanjima vršiti će laboratorijske eksperimente sa stanicama u nadi da će pronaći kremu koja će "izliječiti" ćelavost.

Nada u lijek

Razlika između normalne i defektne stanice leži u tome što se kod defektnih folikule vlasi sužavaju, te su nove vlasi miskroskopske veličine naspram ostatka kose.

- Dosada je bilo nejasno što uzrokuje ćelavost, no ovo otkriće pruža nam nadu u skoro pronalaženje lijeka - izjavio je voditelj istraživanja dr George Cotsarelis.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Dolly01 05.01.2011.

    Hahahhahahhaa... a naslov bi dao naslutiti da je riječ o revolucionarnom otkriću koje bi utješilo ćelavce i dalo im nadu ... ovako ostaje spoznaja da imaju prostom oku nevidljivu kosu .... umrijet ću od smijeha!

  • Ira27 05.01.2011.

    "Problem leži u folikuli dlake na određenom dijelu tjemena, one se sužavaju zbog čega vlas postaje miskroskopski tanka i oku nevidljiva"...aha znači ćelavci nicu zapravo ćelavci, oni ustvari imaju bujnu kosu samo je mi ne vidimo...odlična vijest za sve ćelavce! Molila bi gospodu iz 24 sata da nam omoguće stavljanje smajlića, ovde mi pravo fali onaj jedan LOL smajlić, nije mi nešto efektno kad napišem LOL...

Komentiraj...
Vidi sve komentare