To je to što me zanima!

Ovisnici o solariju najčešće su depresivni i nesigurni u izgled

Preplanula put za mnoge je put do većeg samopouzdanja, no pritom ne razmišljaju o posljedicama poput pigmentacijskih mrlja i bora te većeg rizika od melanoma
Vidi originalni članak

Preko 50 posto redovitih korisnika studija za samotamnjenje imaju nisko samopouzdanje, a upravo ih njihovi kompleksi "tjeraju" da odlaze u solarij. Oko 45 posto ljubitelja solarija u dobi od 18 do 34 godine nezadovoljno je svojim izgledom, osobito tijelom, pokazala je studija britanskog Centra za istraživanje raka. 

Oko 80 posto stalnih korisnika solarija osjećaju društveni pritisak da izgledaju ljepše, dok kod 30 posto njih želju za tamnijom puti potenciraju slavne zvijezde. Većina korisnika smatra da ljudi izgledaju ljepše preplanuli, a pritom uopće ne razmišljaju o zdravstvenim rizicima solarija, piše Daily Mail.

Za razliku od onih koji "pate na boju" među ljudima koji nikad nisu koristili solarij tek je 30-ak posto njih nezadovoljno svojim izgledom. To potkrepljuje teoriju da su korisnici solarija daleko opterećeniji svojim izgledom i depresivniji. 

- Kratkoročno, korisnici solarija mogu izgledati ljepše, ali će se na njima u pravilu vidjeti prijevremeni znaci starenja poput bora i pigmentacijskih mrlja. Ono što je najvažnije, štetno zračenje iz solarija dokazano povećava rizik od melanoma - rekla je voditeljica studije, Caroline Cerny.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • alladin_1 25.04.2013.

    osunčani ten je sinonim za sport na otvorenom !! ništa drugo ne priznajem - niti svakodnevna leškarenja na sunca a još manje ova u u ovom... sarkofagu..

  • maryan 23.04.2013.

    imam običaj prije mora otići 3-4 puta tek toliko da dobijem podlogu i ne izgorim na suncu, pokazalo se učinkovito. ne znaš šta je opasnije sunce ili solarij meni se zasad ova kombinacija čini kao najmanji šok za kožu.

  • ivest 23.04.2013.

    od ovoga i mozak pocrni..

Komentiraj...
Vidi sve komentare