To je to što me zanima!

Ovo je najbolja optička iluzija godine - 'Iluzija dvostruke osi'

Premda su naši mozgovi 'snažni', objasnili su znanstvenici, oni su na neki način i neobično kruti, a optičke iluzije igraju se s tom krutošću i omogućavaju znanstvenicima da proučavaju specifičnosti mozga
Vidi originalni članak

Nedavno je za najbolju optičku iluziju 2019. godine izabrana 'animirana mačja kolijevka' koja se okreće vodoravno i okomito i u smjeru kazaljke na satu - 'Dual Axis Illusion' Franka Forcea.

Umjetnik, programer i dizajner videoigara Force glavnu je nagradu osvojio nakon što je pobijedio i u užem izboru od deset finalista, a na svoju je stranicu stavio i interaktivni, podesivi oblik ove iluzije. Kad u nju gledate shvatite koliko je naizgled jednostavna, a opet hipnotizirajuća.

POGLEDAJTE VIDEO FORCEOVE POBJEDNIČKE ILUZIJE:

'Dual Axis Illusion' je vrsta optičke iluzije kojoj se okreće jedan oblik koji je dobiven preklapanjem debelih crnih linija, a Force ju je dizajnirao tako da izgleda kao da se istodobno i uvija.

PUSTITE IH DA ISTRAŽUJU U sigurnim uvjetima: Penjanje odlično stimulira dječji mozak

Premda su naši mozgovi 'snažni', objasnili su znanstvenici, oni su na neki način i neobično kruti, a optičke se iluzije igraju s tom krutošću i tako omogućavaju znanstvenicima da proučavaju kako nam mozak obrađuje neke informacije.

RAZVIJAJU APLIKACIJU Uskoro će svi znati kada im je najbolje vrijeme za popiti kavu

U ovakvim se iluzijama često vizualni signali organiziraju u objekte i gibanja, a Forceova je iluzija slična čuvenoj Neckerovoj kocki (gore) jer je kao i ona bistabilna. To znači da ima dva prepoznatljiva stanja. Ujedno je i reverzibilna - jer negativni prostor jednog dijela tvori njen drugi dio, piše Health Men.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Rafo 29.12.2019.

    "koja se okreće vodoravno i okomito" - ne okreće se vodoravno i okomito, nego vodoravno i uspravno - u videu lijepo piše vertical axis i horizontal axis, znači vertikalna i horizontalna os. Okomito nije isto što i vertikalno (uspravno). Vertikalna (uspravna) i horizontalna (vodoravna) os su međusobno okomite (zatvaraju kut od 90 stupnjeva).

  • kamocemo_iz_13_ 29.12.2019.

    Oprostite molim vas, ali moram kasti da je ova optička ilztija gluplja čak i od nas glasača sdp-a i Milanovića-

  • Leon Black 28.12.2019.

    Ne'š ti iluzije, svako malo se mijenja smjer kretanja...

Komentiraj...
Vidi sve komentare