To je to što me zanima!

Ovo su najbolji čajevi za kašalj i grlobolju: Popijte mentu ili anis

Grlobolja, suhi i zreli kašalj i začepljen nos najčešći su simptomi infekcija gornjih dišnih puteva zimi, donosimo recepte za biljne čajeve, sirupe i tinkture koji pomažu, kao i za kapi za nos
Vidi originalni članak

Kašalj, bolno i upaljeno grlo te curenje nosa uz povremene faze kad je nos začepljen, najčešći su simptomi infekcije gornjih dišnih puteva tijekom zimskih mjeseci, a čajevi, sirupi i tinkture na bazi bilja odličan su način da si pomognemo, kaže liječnica obiteljske medicine i fitoaromaterapeutkinja dr. med. Ksenija Krajina Pokupec, iz savjetovališta Botana.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo što još pomaže protiv grlobolje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Kod grlobolje, kao i kod povećanih mandula, preporučujem piti čaj od metvice, anisa i komorača, koji će smiriti bolove. Metvica sadrži eterično ulje s mentolom, a mentol je anestetik. Čaj treba biti jako mlak ili hladan, sobne temperature, kako bi rashladio te smirio upalu i bol upaljenog grla, savjetuje dr. Krajina Pokupec.

Kod grlobolje pomažu i inhalacije, a ako niste ljubitelj parenja nad vrućom vodom, dovoljno je nakapati nekoliko kapi.

Suhi kašalj ublažava trputac

Za ublažavanje suhog kašlja pripremite tinkturu od 2 dl 70-postotnog alkohola (iz ljekarne) i 2 ravno punjene žlice listova trputca. Ostavite lišće da odstoji u alkoholu dva tjedna, pa procijedite. Dnevno uz čaj popijte 50 kapi tinkture. Možete napraviti i sirup za ublažavanje suhog kašlja od 150 g mješavine: kadulje, trputca i islandskog lišaja, u podjednakom omjeru. Namočite biljke u pola litre vode u kojoj ste otopili kilogram šećera. Kuhajte 15 minuta, ostavite da se ohladi i procijedite, pa pijte po žličicu-dvije tri do četiri puta na dan.

METODA LIJEČENJA Akupunktura može pomoći kod glavobolja, ali i smiriti kašalj

- Kod zrelog kašlja bitno je potaknuti iskašljavanje, u čemu pomažu bazga, bijeli sljez, islandski lišaj, komorač, kamilica, majčina dušica. Jednu žlicu mješavine tog bilja prelijte s pola litre kipuće vode, ostavite da odstoji 15 minuta i procijedite. Zasladite medom, dodajte limunov sok po želji, a korisno je dodati i neku ljekovitu tinkturu, da se pojača djelovanje, kaže Krajina Pokupec.

Ako se mučite sa začepljenim nosom, napravite kapi na prirodnoj bazi. Potrebno vam je parafinsko ulje te eterično ulje mente i kamfora. Na 10 ml parafina idu dvije kapi ulja mente i kap eteričnog ulja kamfora. Kapajte u nos više puta dnevno pa lezite od 10 do 15 minuta.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mars7 02.12.2023.

    menta je zakon

  • ConanBarbarin 02.12.2023.

    Na prvu pročitao anus😂😂

  • **MOCNA** 02.12.2023.

    Čaj sa medom i proplisom i zdravi kao dren .

Komentiraj...
Vidi sve komentare