To je to što me zanima!

Znate li što znači i kako je zapravo nastala kratica 'WC'?

Kratica 'WC' se u 19. stoljeću smatrala dovoljno pristojnijom da bi se mogla izgovoriti, iako i dalje s dozom neugode i povučenosti. Prvi put se koristila u Engleskoj 1870-ih
Vidi originalni članak

Mnogi su se iznenadili nakon što su saznali što kratica 'WC' zapravo znači, unatoč tome što su ta slova posvuda, naročito na javnim toaletima. Brojni su ljubitelji povijesti i detalja raspravljali na mrežama o tome što to točno znači, a javio se i jedan koji je dao pravo objašnjenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, u odgovoru na upit o tome što pojam 'WC' zapravo znači, jedan ljubitelj povijesti pojasnio je da ta slova znače - 'water closet', koji se koristio umjesto tada nepristojne riječi toalet. Bili su to dani korištenja javnih kupaonica, stoga je to bila pristojnija varijanta reći da se ide vršiti nuždu, jer ormarić s vodom je tada bila novotarija, odnosno toalet u kojemu se može puštati voda.

Doslovni prijevod bio bi 'vodeni ormarić' jer u vrijeme kada je ta skraćenica nastala, nije bilo pristojno pričati o vršenju nužde pa je ovo smišljeno kao kompromisno rješenje koje nikog neće uvrijediti. U Hrvatskoj se taj izraz prevodi kao nužnik.

- U 19. stoljeću riječ zahod se nije izgovarala u pristojnom društvu. Zato je izmišljen pojam 'vodeni ormarić' za opisivanje tada novog zahoda na ispiranje, posebno na javnim mjestima. Kratica 'WC' smatrala se dovoljno dalekom i pristojnijom da bi se mogla izgovoriti, iako i dalje s malo neugode i povučenosti - objasnili su na društvenim mrežama.

NEKE SU I KOBNE Izdano upozorenje putnicima zbog opasnih infekcija: Ovako nešto nije viđeno još od 2019.

Internet stranica Plumbworld navodi da se izraz 'water closet' prvi put koristio u Engleskoj 1870-ih, prenosi Mirror.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • makasun 26.03.2024.

    ovaj članak (tj. članak o ovoj temi) je bio već nekoliko puta. Zašto ponavljate?

  • 𝓝𝓲𝓷𝓪 𝓽𝓱𝓮 𝓫𝓪𝓭𝓪𝓼𝓼 26.03.2024.

    A gdje vam je onaj iz 21 stoljeća za nebinarne osobe? :D

  • PRIGOREC iz ZG 26.03.2024.

    WC - skracenica za 24 sata…

Komentiraj...
Vidi sve komentare