To je to što me zanima!

Pametan odabir: 12 top savjeta za učinkovitu štednju kod kuće

Institut Hrvoje Požar predstavio je aplikaciju uz čiju pomoć prilikom kupnje uređaja možete usporedit energetsku učinkovitost proizvoda i znati koji će se dugoročno bolje isplatiti
Vidi originalni članak

Pametnim odabirom kućanskih uređaja štedimo električnu energiju, a time i novac. S obzirom da su u ožujku 2021. uvedene nove energetske oznake, prema razredima od A do G, u Institutu Hrvoje Požar ovih dana su predstavili novu aplikaciju koja bi mnogima koji kupuju novi uređaj mogla biti vrlo korisna pomoć u snalaženju.

Pogledajte video: Kako organizirati prehranu a da pritom štedite  

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Riječ je o aplikaciji 'Provjera učinkovitosti uređaja', koja je razvijena u sklopu LABEL 2020 projekta, koji financira EU, a omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda, izračun troškova i odabir najučinkovitijeg proizvoda, uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda koja je uspostavljena s novom shemom energetskoga označavanja (EPREL). Aplikacija je dostupna na računalu, pametnom telefonu ili tabletu, na poveznici https://tool.label2020.eu/hr, gdje se može skenirati QR kod naveden na energetskoj oznaci proizvoda ili unijeti dio broja modela proizvoda, nakon čega kupac direktno pristupa informacijama o njemu koje se nalaze u bazi podataka EU.

Za sve one koji žele uštedjeti više, na stranici Savjeti za uštedu energije u kućanstvu - Uštedi energiju (ustedienergiju.hr), mogu se pronaći kratki i jednostavni savjeti za to. Donosimo pregled desetak zanimljivih savjeta.

Perilice i sušilice rublja:

1. Što je veći kapacitet perilice, to je veća potrošnja energije i vode, prije kupnje uzmite u obzir kolike su vaše potrebe za pranjem.

2. Perilica je puna kad vam u slobodni prostor bubnja za pranje stane šaka bez pritiskanja odjeće.

3. Kombinirane perilice/sušilice nisu energetski učinkovite kao pojedinačne perilice i sušilice rublja.

4. Redovno čistite filter perilice.

Televizori:

5. Što je veći ekran, veća je potrošnja energije. Najbolje iskustvo gledanja dobit ćete kad ekran zauzima oko 40 posto vašeg vidnog polja, pa prilagodite udaljenost i veličinu televizora veličini prostorije.

6. Isključite televizor kada ga nitko ne gleda.

Perilice posuđa:

7. Preporučljivije je rabiti perilicu posuđa nego prati posuđe ručno, jer tako štedite električnu energiju i vodu.

8. Birajte kratki program pranja s niskom temperaturom.

Hladnjaci:

9. U hladnjaku održavajte ravnomjernu temperaturu od 5 °C.

10. U hladnjak ne stavljajte tople namirnice te nastojte u njemu pohranjivati umjerenu količinu namirnica.

11. Redovito otklanjajte naslage leda ako uređaj nema mogućnost samoodleđivanja i povremeno očistite nečistoću s rešetke na stražnjoj strani uređaja.

Priprema hrane:

12. Najučinkovitije su stakleno-keramičke grijaće ploče, nakon njih automatske brzogrijaće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare