To je to što me zanima!

Pazite na prehranu - mlijeko, meso i jaja krivci su za giht

Bolest počinje jakim bolovima, crvenilom i oticanjem nožnog palca, a nastaje zbog povišenih vrijednosti mokraćne kiseline. Treba izbjegavati određene namirnice...
Vidi originalni članak

Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Simptomi su nagli napadaji jake boli, crvenilo i oticanje zglobova, objašnjava dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.  

U imenu ove bolesti riječ artritis upućuje na upalu. Sve što na latinskom jeziku završava na itis je upala. U ovom slučaju radi se o upali zglobova zbog povišenih vrijednosti urata, tj. urične ili mokraćne kiseline i u krvi i u urinu. Te vrijednosti u laboratorijskim mjerenjima dostižu svoje maksimalne vrijednosti od oko 300 do 320 za žene, a oko 400 za muškarce.

- Prvi, najveći i osnovni krivac je prehrana prebogata proteinima i bjelančevinama - napominje dr. Krajina Pokupec. Previše mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i eventualno mahunarki u krvotok uvodi te bjelančevine kao aminokiseline - kaže liječnica te nastavlja:  

- Sav višak aminokiselina metabolizira se preko purina i pirimidina u urate, kristaliće koji se odlažu u malim zglobovima i naravno izazivaju upalu i jake bolove - zaključuje.

Bolest će dodatno pogoršati manjak kretanja s posljedično slabijom cirkulacijom, tvrdi liječnica. Nedovoljno uzimanje tekućine otežava rad bubrega, njegovo filtriranje krvi, a ujedno niti mokrenje neće biti dovoljno da izluči višak urične kiseline. Zato je važno uzimanje dovoljnih količina tekućine, najbolje ljekovitog čaja u količini od jedne do dvije litre na dan.

- Bolest najčešće počinje jakim bolovima, crvenilom i oticanjem palca na nozi, tzv. podagra. Pacijent se gotovo ne smije pokriti ni plahtom po toj nozi. Crvenilo i bol se mogu proširiti i na skočni zglob i potkoljenicu. U svakom slučaju kretanje je jako otežano - objašnjava dr. Krajina Pokupec. 

 Pacijent u ambulanti, nastavlja, kod svog liječnika dobije lijek protiv bolova i lijek za bolju diurezu (mokrenje) i upute za dijetalnu prehranu. Od lijekova, to su najčešće indometacin i alopurinol. No pomaže i biljna terapija, kojom se možete vrlo brzo riješiti simptoma. 

- Čaj od koprive, maslačka, preslice, pirike, zlatnice ili breze, kamilice, vrijeska i kore vrbe - sve ove biljke potaknut će rad bubrega i bolje izlučivanje urina, a s njim će se iz krvi ukloniti i višak urata tj. mokraćne kiseline. Kamilica, vrba i vrijesak će ujedno djelovati protuupalno i smanjivati bol. Ovisno o dobi, akutnim ili kroničnim promjenama, ova se čajna mješavinu prilagođava svakom pacijentu - napominje liječnica. 

Fotolia

Povećajte unos vitamina C i izbjegavajte iznutrice

Rizik za giht povećan je već i kod ljudi koji imaju nekoliko kilograma viška, pokazala je studija objavljena u časopisu Arthritis Care & Research. A s obzirom na to da je pretilost sve veći problem, ne čudi da se bilježi povećanje oboljelih od gihta, kaže nutricionistica Sandra Krstev Barać. 

Akutni napadaji, nastavlja, često su rezultat i pretjeranog unosa alkohola kao i obilatog uživanja u hrani bogatoj purinima (ponajviše mesu i ribi). Također, bilo koja bolest koja utječe na funkciju bubrega i izlučivanje viška mokraćne kiselina može uzrokovati giht.

- Stoga je prvi korak u borbi protiv gihta gubitak suvišnih kilograma. Gubitkom kilograma smanjuje se razina mokraćne kiseline u krvi - objašnjava nutricionistica Krstev Barać te napominje kako bi kod mršavljenja uslijed pojačanog rizika od gihta trebalo izbjegavati suviše restriktivne dijete. 

 - Naglo ukidanje hrane ili gladovanje, dulje od tri dana, može uzrokovati povećanje razine mokraćne kiseline u krvi i time isprovocirati napadaj - napominje. 

Uvođenjem promjena u prehranu treba imati na umu da hrana bogata purinom povećava razinu mokraćne kiseline u tijelu i može uzrokovati napadaj gihta - pojašnjava nutricionistica. 

Zato biste, ako vam prijeti rizik ili imate dijagnozu gihta, trebali izbjegavati iznutrice, sardine, inćune, crveno meso i mesne juhe, savjetuje Krstev Barać. 

Također, alkoholna pića, osobito pivo, trebalo bi izbjegavati jer potiču lučenje vode iz organizma, što uzrokuje koncentriranje mokraćne kiseline u preostaloj tjelesnoj tekućini. Alkohol smanjuje i sposobnost bubrega da luče mokraćnu kiselinu te i sam potiče organizam na stvaranje mokraćne kiseline.

Umjerenost u jelu i piću ključ je prevencije i liječenja, a u pomoć stižu i namirnice ili dodaci prehrani bogati vitaminom C. 

- Prema studiji objavljenoj u časopisu Archives of Internal Medicine, unos vitamina C viši od preporuka može smanjiti rizik od gihta u muškaraca za 45 posto. Prema rezultatima, u muškaraca koji unose 1500 mg vitamina C na dan, rizik je manji za 45 posto, a slični rezultati primijećeni su i kod žena. Znanstvenici vjeruju da vitamin C smanjuje razinu mokraćne kiseline i sprečava nastanak kristala mokraćne kiseline. Budući da je toliko visoke doze teško uzeti prehranom, slobodno posegnite za dodatkom prehrani - savjetuje Krstev Barać.

Kristali mokraćne kiseline mogu izazvati i bubrežne kamence

Mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi i eliminira urinom, no ako tijelo povećano proizvodi mokraćnu kiselinu ili ako je bubrezi ne mogu izbaciti,  povećava se njena koncentracija u krvi te dolazi do hiperuricemije. To stanje nije bolest, no ako se uslijed hiperuricemije stvore kristalići, može se razviti giht. 

Uobičajeni simptomi gihta su jaka bol, osjetljivost, crvenilo i oticanje zglobova. Obično se upali jedan zglob, a najslabija točka je zglob nožnog palca. može se javiti i na zglobu koljena, skočnog zgloba, zglobovima ruke te na laktovima. 

Kristali mokraćne kiseline mogu se skupljati u bubrezima i izazvati kamence. Kako bi se utvrdilo je li riječ o gihtu, potrebno je, uz informacije o tijeku bolesti, obiteljskoj anamnezi, napraviti fizikalni pregled, test krvi za hiperuricemiju te uzeti uzorak urina.

Gel i tonik rabe se za obloge i masažu

Treba ih namazati dva puta na dan, a ljekovite biljke (borovica, čempres, ružmarin, menta) će se iz gela/tonika za 5-7 minuta upiti u potkožno tkivo i krvotok i počet će djelovati na bolju cirkulaciju i prokrvljenost bolesnog zgloba. Što je prokrvljenost bolja, to će se kristalići i višak upalnih stanica i detritusa brže odstraniti iz zgloba, kaže fitoterapeutkinja Krajina Pokupec.

Zabranjena hrana

Namirnice bogate purinom povećavaju razinu mokraćne kiseline i mogu izazvati napadaj gihta. To su:

  • iznutrice (jetra, bubrezi...)
  • sardine, inćuni, haringe, lokarde
  • dagnje, riblja ikra
  • crveno meso (svinjetina, govedina, janjetina, ovčetina)
  • meso guske i patke
  • mesne juhe

Dopuštene namirnice

Zbog umjerenog sadržaja purina povremeno se smiju jesti cvjetača, šparoge, grah, gljive, grašak, špinat, piletina (jedite bez kožice jer ona ima najviše purina), riba i jaja, kojih ne biste smjeli jesti više od tri na tjedan. Slobodno jedite: 

  • integralni kruh
  • integralne žitarice
  • povrtne juhe
  • povrće (po jedna dopuštena vrsta najviše četiri puta na tjedan)

Loša prehrana 

  • Doručak: mlijeko ili bijela kava, salama ili sir, kruh
  • Ručak: meso, bilo kakvo, pa i riba
  • Večera: jaja, kravlji mekani sir i slično

U sva tri obroka su sadržane namirnice s bjelančevinama. Njih treba u potpunosti izbaciti u početku terapije ili ih svesti na jedan obrok dnevno, kaže dr. Krajina Pokupec

Dobra prehrana

  • Doručak: integralni kruh, putar, pekmez, med
  • Ručak: špageti ili neko tijesto s povrćem ili varivo od zelenjave i krumpira, mrkve
  • Večera: voće, tofu, žganci

Vegetarijanska prehrana je poželjna. Odnosno treba izbjegavati bjelančevine koje su najviše zastupljene u mesu i siru. No takva prehrana je dovoljna u prvih desetak dana terapije, a onda se pomalo uvodi i meso, riba i mliječni proizvodi, ali postupno, prvo u jedan, pa zatim u dva obroka.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • psilaju 31.03.2017.

    Svaki tekst drugačiji. U jednom smiješ jesti blitvu, u drugom ne, u jednom rajčicu da, u drugom ne. Pa možeš obični bijeli kruh, a ne možeš integralni i žitarice. U ovom tekstu treba jesti integralni kruh i žitarice. Zašto se ne dogovore.

  • Ibanez Blondi 05.06.2015.

    Ubiti najbolje ne jest nikaj

  • Anga50 01.06.2015.

    nista nije 100 % sigurno....

Komentiraj...
Vidi sve komentare