To je to što me zanima!

Pet namirnica bogatih kalcijem: Svakodnevno jedenje čuva kosti

Tvrdi sirevi su odličan su izvor kalcija, no konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udio masnoće pa pretjerivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti
Vidi originalni članak

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Većina kalcija nalazi se u kostima i zbog toga je najpoznatiji kao zaštitnik od osteoporoze. Osim što održava gustoću i čvrstoću kostiju, izgrađuje i zube, a sudjeluje i u mnogim drugim vitalnim funkcijama. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Upravo je zato važno u svoju prehranu unositi namirnice bogate kalcijem:

Jogurt

Čaša nemasnog jogurta na dan sadrži oko 450 miligrama kalcija, a to je oko 42 posto preporučene dnevne potrebe za tim mineralom, dok čaša nemasnog mlijeka sadrži oko 300 miligrama kalcija. 

Tvrdi sirevi

Odličan su izvor kalcija, no konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udio masnoće pa pretjerivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti. 

POMAŽE KOD MNOGIH TEGOBA Narodni lijek: Suhe smokve u maslinovom ulju pomažu kod anemije, astme, hemeroida...

 

Sojino brašno

Kao i tofu, na primjer, odličan je izvor kalcija. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250 miligrama kalcija, pa čak i ako niste vegetarijanac nije naodmet razmisliti o tome da meso ponekad zamijenite tom namirnicom. 

Riba

Od sve morske ribe, kao najbolji izbor ističu se srdele, koje možemo jesti i s kostima (papaline ili one iz konzerve), s kojima dobivamo dodatnu dozu kalcija, pojašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Sušeno voće

Najbolji izbor su smokve i datulje, ističe Sandra Marić Bulat. Među sjemenkama posebno su korisne sezamove, dok je za obnovu kalcija u organizmu korisno kombinirati sve orašaste plodove. 

Idi na 24sata

Komentari 43

  • 25.10.2021.

    moj favorit sir Roquefort i Gorgonzola.👍

  • 25.10.2021.

    Vocni jogurt,orašasti plodovi,a sir baš ne jedem

  • 25.10.2021.

    Jogurt, datulje.. obožavam..ribu isto ali ne jedem ju često

Komentiraj...
Vidi sve komentare