To je to što me zanima!

Pilula mijenja način pamćenja koje postaje više emocionalno

Pilule ne uzrokuje oštećenje memorije, već mijenja aspekt sjećanja. Tako žene mogu zapamtiti jednaku količinu informacija, ali drugačijeg tipa zbog hormona
Vidi originalni članak

Žene koje piju kontracepcijske pilule slabije pamte logičke informacije, otkrila je studija Sveučilišta Kalifornija. Pilula funkcionira na način da smanjuje razinu estrogena i progesterona koji su povezani sa ženskom sposobnošću da pamti na logičan način. No iako pilula ne mijenja sposobnost pamćenja, zbog nje žene pamte događaje na drugačiji način. Za usporedbu su prikazali način na koji se žena na piluli i bez nje sjeća prometne nesreće. Žene koje piju pilule prometnu nesreću više pamte kao emociju, traumatičan događaj i do detalja se sjećaju reakcija ljudi koji su sudjelovali u njoj. One s prirodnim menstrualnim ciklusima više pamte koji je tip auta sudjelovao u nesreći, koliko brzo je došla pomoć i slične informacije.

Znanstvenici tvrde da pilula ne oštećuje pamćenje žene, već pojačava emocionalni aspekt sjećanja istovremeno umanjujući onaj logični. 

- Pilule mijenjaju tip informacija koje žene pamte, a ne njihovu količinu. No to definitivno nije gubitak - zaključila je voditeljica studije Shawn Nielsen.

Više od sto milijuna žena diljem planete pije pilulu, no tek je nekolicina studija koje su istražile utjecaj hormonalne kontracepcije na kognitivne sposobnosti.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • hangri 14.09.2011.

    a da nije to zato šta se više sek.sa?

  • mia_1 12.09.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 7 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • kuca99 12.09.2011.

    A zato je moja legica tak ucviljena.... :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare